TOP
Image Alt

ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 26-27/02

ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 26-27/02

από 80€ / ανά άτομο
(0 Reviews)
2 ημέρες
  • Προορισμός
  • Αναχώρηση
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΜΕΤΕΩΡΑ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ,

26 – 27/02/2023,

Τιμή συμμετοχής: 80€ / το άτομο

 

Το τυρναβίτικο καρναβάλι, γνωστό και ως μπουρανί, διοργανώνεται ετησίως στην πόλη του Τυρνάβου στην Θεσσαλία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας. Αναφέρεται από τις τοπικές αρχές πως οι καταβολές του είναι από την αρχαιότητα. Κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξε έντονη κριτική προς την τέλεση της διοργάνωσης η οποία θεωρήθηκε ασεβής, και υπήρξαν και περίοδοι όπου απαγορεύτηκε όπως κατά την περίοδο της χούντας. Επανεμφανίστηκε το 1980 και έκτοτε η φήμη του αυξήθηκε. Η ημέρα με την μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι η τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού όπου γίνεται και παρέλαση αρμάτων με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών πίνεται άφθονο τσίπουρο και κατόπιν οι συμμετέχοντες αρχίζουν να χορεύουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα χυδαία γλώσσα κατά το έθιμο. Διάφοροι άλλοι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους μεγάλους ξύλινους ή πήλινους φαλλούς ως σκήπτρα ή υπερμεγέθεις φαλλούς που κρατούν με τα δύο χέρια. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει και ενεργή συμμετοχή γυναικών.

Η εορτή είναι προς τιμή του αρχαιοελληνικού θεού Διονύσου και γίνεται στο ξεκίνημα του ελληνορθόδοξου Πάσχα κατά την περίοδο της νηστείας. Λόγω του έντονα παγανιστικού χαρακτήρα του καρναβαλιού, η εορτή δεν έχει την έγκριση της εκκλησίας της Ελλάδας. Παρόλα αυτά οι τοπικές αρχές συμμετέχουν επίσημα και υποστηρίζουν ενεργά τις εκδηλώσεις ως μέρος της τοπικής παράδοσης, ενώ στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται και δημοτικά σχολεία. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων τελούνται επίσης συναυλίες, χοροί, πορεία του καρναβαλιού, καθώς και όρκος στον βασιλιά Καρνάβαλο. Την γενική εποπτεία του καρναβαλιού αναλαμβάνει άτομο με τον τίτλο του αρχιμπουρανίτη.

Πρόγραμμα

1

1 ΗΜΕΡΑ

Αναχώρηση. Με ενδιάμεση στάση για καφέ-ξεκούραση στη διαδρομή, φτάνουμε στα Τρίκαλα. Χρόνος ελεύθερος να γνωρίσουμε την πόλη και να επισκεφθούμε το καρναβάλι των Τρικάλων . Το απόγευμα αναχωρούμε για την Καλαμπάκα  τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, , διανυκτέρευση.

2

2 ΗΜΕΡΑ (Καθαρά Δευτέρα)

Πρωινό και θα επισκεφθούμε τα Μετέωρα, ένα θαύμα της φύσης από τα σημαντικότερα κέντρα του Ορθόδοξου Μοναχισμού. Περιήγηση στα Μετέωρα και επίσκεψή στο μοναστήρι του Aγίου Στεφάνου. Στη συνέχεια αναχωρούμε για να επισκεφθούμε το Τυρναβίτικο Καρναβάλι. Τα τελευταία χρόνια το Τυρναβίτικο Καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται με το Μπουρανί . Η γιορτή του Μπουρανί, μοναδική στην Ελλάδα συνδέεται με την αρχή της άνοιξης τη γονιμότητα και την βλάστηση. Ανεβαίνουμε στο λόφο του Προφήτη Ηλία για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα δίπλα στο ξωκλήσι. Εκεί οι τσολιάδες οι Τυρναβίτισσες με τις παραδοσιακές στολές στήνουν χορό στο γαιτανάκι. Το απόγευμα αναχώρηση και επιστροφή με ενδιάμεση στάση.

Παροχές - Τιμές

Τιμή συμμετοχής: 80€ στο Famissi  hotel

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

Μία διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα
Τις μετακινήσεις με λεωφορείο του γραφείου μας.
Τις περιηγήσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμα
Συνοδό αρχηγό
Ασφάλεια

 

Παρατηρήσεις:

Κράτηση γίνεται μόνο με τα πλήρη στοιχεία σας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail).Αν θέλετε να συμπεριλάβετε και άλλα άτομα στην κράτησή σας, θα πρέπει να γνωρίσετε και τα δικά τους πλήρη στοιχεία. Η κράτησή σας είναι έγκυρη και η κατοχύρωση των προσφορών γίνεται μόνο με κατάθεση της προκαταβολής. Απαραίτητη η τηλεφωνική ενημέρωση στο γραφείο μας πριν την κατάθεση της προκαταβολής σας, με σκοπό να καταχωρηθεί η κράτησή σας και στη συνέχεια το ποσό της κατάθεσής σας στον φάκελό σας. Παρακαλούμε μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε. Ευχαριστούμε! 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε:

Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα.

Για δική σας ασφάλεια αλλά και των γύρω σας, συστήνεται η διενέργεια self test, για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

 

 

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.