TOP
Image Alt

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 10-11/10/2020

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 10-11/10/2020

από 85€ / ανά άτομο
(0 Reviews)
 • Προορισμός
 • Αναχώρηση
  Εύβοια
 • Ώρα αναχώρησης
  07:00
 • Ώρα επιστροφής
  22:00
 • Dress Code
  Ευπρεπές ντύσιμο για τα Μοναστήρια
 • Παροχές
  Travel Agent
  Ακτοπλοϊκώς
  Οδικώς
 • Δεν περιλαμβάνονται
  Breakfast
  Personal Guide
  Αεροπορικώς

Μια προσκυνηματική και χαλαρωτική εκδρομή στην Εύβοια!

 

Ι.Μ.ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ:

Μεγάλο προσκυνηματικό κέντρο της Λοκρίδος. Ο χρόνος της ιδρύσεως της Μονής δεν είναι προσδιορισμένος. Από το συναξάρι των δύο τοπικών αγίων, Οσίου Δαβίδ του Γέροντος και Οσίου Σεραφείμ γνωρίζουμε ότι μόνασαν στη Μονή. Άρα τον 16ο αιώνα πού έζησαν οι Όσιοι, η Μονή ήταν σε ακμή. Όπως αποδεικνύεται από τις ανασκαφές η Μονή είχε οχυρωματική μορφή με τεράστιο τείχος και στη Βόρεια πλευρά του Καθολικού τα κελιά των Μοναχών με πολλές στοές και υπόγειες αίθουσες. Στην ανοικοδόμησή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά από αρχαία Ιερά. Το Καθολικό ήταν Βυζαντινού ρυθμού με τεράστιους κίονες από πωρόλιθο λείψανα των οποίων υπάρχουν σήμερα στην αυλή. Η προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν πολύ μεγάλη. Σε πολλά έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (το αρχαιότερο είναι το 1710) γίνεται λόγος για τα κτήματα της Μονής και την επιμονή των κατοίκων της Αταλάντης μετά την διάλυσή της (1833) να επαναλειτουργήσει. Ύστερα από 170 χρόνια εγκαταλείψεως επανιδρύθηκε το έτος 2000 με οκταμελή αδελφότητα καλογραιών.Το θαύμα της διασώσεως της Αταλάντης από το θανατικό της γρίπης του έτους 1918 κατέστησε την Μονή κέντρο μεγάλης ευλαβείας.

 

Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ:

Ο Όσιος Δαβίδ καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτζα, που βρισκόταν κοντά στο Ταλάντιο, τόπος παραθαλάσσιος απέναντι από την Εύβοια. Έζησε όταν Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης ήταν ο Ιερεμίας, περί το 1519 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Χριστόδουλο και ήταν ιερέας, τη δε μητέρα του Θεοδώρα. Ο όσιος Δαβίδ είχε άλλον έναν αδελφό και δύο αδελφές. Από μικρός ο Όσιος έδειξε εξαίσια μορφή και έμαθε άριστα τα Ιερά γράμματα. Σε ηλικία 15 ετών υποτάχθηκε σ’ έναν άγιο γέροντα, τον Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στις αρετές της μοναχικής πολιτείας και από τότε ο όσιος Δαβίδ κάνει μια φοβερή, σύμφωνα με τον βιογράφο του, πνευματική πορεία, διδάσκοντας την έμπρακτη αρετή και κάνοντας διάφορα θαύματα. Προείδε τον θάνατο του και απεβίωσε ειρηνικά και με μεγάλη αγιότητα την 1η Νοεμβρίου.

Σε μια καταπράσινη έκταση στη Βόρεια Εύβοια, στα χαμηλά των βουνών Καβαλλάρη και Ξηρό Όρος, απέναντι από το χωριό Δρυμώνα και πάνω από το χωριό Καλαμούδι, βρίσκεται η Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, που είναι αφιερωμένη στον Μεταμόρφωση του Σωτήρου.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 927 μέτρων, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Αιδηψό και απέχει 16 χιλιόμετρα από τα Ροβές και 22 χιλιόμετρα από την Λίμνη Ευβοίας.

Τριγύρω και έξω από την μονή έχουν χτιστεί πολλά εκκλησάκια στην μνήμη διάφορων αγίων, ενώ η μονή του Οσίου Δαυίδ είναι γνωστή για τις θρησκευτικές ιδιότητες του γέροντα μοναχού του μακαριστού Ιακώβου, που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ηγούμενός της. Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε, είναι όμως βέβαιο ότι υπήρχε πριν από το 1500.

Ο Όσιος Δαυίδ (περίπου το 1550) έκτισε τη μονή πάνω στα ερείπια του προϋπάρχοντος ναού, τον οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

Η μονή καταστράφηκε το 1824 από τους Τούρκους, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή των μοναχών της στην ανακήρυξη του 1821. Ανακατασκευάστηκε το 1877.

Τα λείψανα του Οσίου φυλάσσονται στο ναό της μονής, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία ίδρυσης της μονής, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν ο Όσιος Δαυίδ δημιούργησε την μονή, το έκανε πάνω σε προγενέστερο ναό. Ο Όσιος Δαυίδ έζησε γύρω στο 1550 και η μονή υπήρχε πριν από το 1500, που είχε καταστραφεί από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας. Στο υπόγειο υπάρχει μικρός ναός με αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Η μονή βοήθησε την ελληνική επανάσταση με αποτέλεσμα την καταστροφή της από τους Τούρκους.

Γύρω από την μονή υπάρχουν αρκετά εκκλησάκια αφιερωμένα σε διάφορους Αγίους. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπάρχει το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε άφθονο και ιαματικό νερό.

Στην σύγχρονη εποχή το μοναστήρι αναστηλώθηκε από τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη όταν έγινε εκεί μοναχός το 1951. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ο Όσιος Δαυίδ με την μορφή μοναχού ο οποίος τον καλούσε να μονάσει στο μοναστήρι του. Ο Ιάκωβος υποσχέθηκες να το κάνει ότι και αν συμβεί, όσες κακουχίες και δυσκολίες χρειαζόταν να περάσει.

Στα νότια την Μονής και σε απόσταση 20 λεπτών οδοιπορικώς πλάι σε χαράδρα μέσα σε βράχο βρίσκεται ένα μικρό σπήλαιο με το παρεκκλήσιο Αγίου Χαραλάμπους γνωστό ως ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ.

 

Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΣΣΟΥ:

Ο ‘Αγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690. Τότε βασίλευε ο Μεγάλος Πέτρος. Το 1711 ξέσπασε πόλεμος με την Τουρκία, στον οποίο πολέμησε και ο Άγιος Ιωάννης.

Ο Άγιος πιάστηκε αιχμάλωτος και έγινε σκλάβος ενός Τούρκου, ο οποίος τον μετέφερε στην πατρίδα του, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Άγιος δεχόταν τις αφόρητες καταπιέσεις και τους εξευτελισμούς των Τούρκων, που προσπαθούσαν να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει. Η ενάρετη συμπεριφορά του έκανε τον αφέντη του να τον συμπαθήσει και να τον αφήσει ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

 Η εργασία που του ανατέθηκε ήταν το στάβλισμα και η περιποίηση των ζώων, την οποία ασκούσε με αγάπη και προθυμία. Σε ηλικία 40 ετών αρρώστησε βαριά και πέθανε. Στις 27 Μαϊου 1730 έγινε η τελετή της ταφής του. Ο αφέντης του έδωσε την ελευθερία στους χριστιανούς να τον θάψουν χριστιανικά.

 Τάφηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου και το άγιο σκήνωμά του μπήκε μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα. Το 1832 όμως το λείψανο πετάχτηκε έξω από τη λάρνακα σε σωρό ξύλων για να καεί, από τους στρατιώτες του Τούρκου Χατκεράλ Ογλού Οσμάν πασά, που είχαν ληστέψει όλο το ναό από τα αφιερώματα. Το λείψανο όμως έμεινε ανέπαφο. Το γεγονός αυτό φόβισε τους Τούρκους που απομακρύνθηκαν και το σώμα του αγίου τοποθετήθηκε πάλι μέσα στη λάρνακα.

 Τα θαύματα που γίνονται στη λάρνακα που φιλοξενεί τα λείψανα του αγίου γίνονται γνωστά και πολύς κόσμος ασχέτου θρησκείας καταφεύγει για να θεραπευτεί.

 Στο χώρο δημιουργείται ένα μεγάλο προσκύνημα που δεσπόζει στην Κεντρική Καππαδοκία έως το 1924. Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μικράς Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, στην Εύβοια.

 Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». Το 1930 θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμή του Αγίου, που αποπερατώθηκε το 1951.

Πρόγραμμα

1

1η ημέρα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΤΑΛΑΝΤΗ - ΑΙΔΗΨΟΣ

Αναχώρηση στις 07.00 από Θεσσαλονίκη. Στάση για καφέ στα Τέμπη και στην συνέχεια παίρνουμε τον δρόμο για τον Άγιο Κωνσταντίνο όπου και θα γευματίσουμε στις φημισμένες τοπικές ταβέρνες. Κατόπιν αναχωρούμε για την όμορφη Αταλάντη όπου στις πλαγιές του όρους "Χλωμός" σε απόσταση 10 χλμ. από την Αταλάντη βρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων.

 Αφού παρακολουθήσουμε τον εσπερινό αμέσως μετά παίρνουμε το καραβάκι από το Πορθμείο Αρκίτσας Φθιώτιδας και περνάμε στην όμορφη πόλη της Αιδηψού.

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος και διανυκτέρευση.

2

2η ημέρα: ΑΙΔΗΨΟΣ - ΠΡΟΚΟΠΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2 ημέρα: Ετοιμάζουμε βαλίτσες και στις 06.00 αναχωρούμε για την Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ Ευβοίας όπου και θα εκκλησιαστούμε στις 07.00 (παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας). Θα ακολουθήσει μια περιήγηση στο μοναστήρι όπου θα δούμε το «Αγιονέρι» και το «Ασκητήριο» του Ιακώβου Τσαλίκη. (Στις 11.30 αναχώρηση.)
Συνεχίζουμε την διαδρομή μας και θα επισκεφθούμε το Ιερό Προσκύνημα του Όσιου Ιωάννη του Ρώσσου του οποίου το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στο Νέο Προκόπιο της Ευβοίας το 1925 και αρχικά τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του χωρίου, τον τιμώμενο επ’ ονόματι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για προσκύνημα και ξενάγηση στην Ιερά Μονή καθώς και χρόνο για καφέ και φαγητό. (Αναχώρηση περίπου στις 16.00 – 16.30)
Στην συνέχεια αφού πάρουμε το καραβάκι από Αγιόκαμπο θα περάσουμε στην Γλύφα όπου με ενδιάμεσες στάσεις φτάνουμε το βραδάκι στην Θεσσαλονίκη.

Παροχές - Τιμές

Τιμή εισιτηρίου: από 85€ / άτομο

 

Περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Μεταφορά με κλιματιζόμενο λεωφορείο
 • 1 διανυκτέρευση στο επιλεγμένο ξενοδοχείο «Θάλασσα» στην Αιδηψό
 • Τα εισιτήρια των φέρρυ -μποτ
 • Περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Ασφάλεια Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης
 • Φ.Π.Α

 

Δεν περιλαμβάνονται:

Επιπλέον ποτά, γεύματα και ότι αναφέρεται ως προαιρετικό στο πρόγραμμα

Reviews Scores and Score Breakdown

Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies

0.0
Rating 0
You don't have permission to register