TOP
Image Alt

ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ 03/12

ΜΕΤΕΩΡΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ 03/12

από 20€ / ανά άτομο
(0 Reviews)
 • Προορισμός
 • Αναχώρηση
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΜΕΤΕΩΡΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ
 • Παροχές
  Οδικώς
 • Δεν περιλαμβάνονται
  Breakfast
  Personal Guide
  Travel Agent
  Αεροπορικώς
  Ακτοπλοϊκώς

!~BLACK FRIDAY OFFER~!

 

Ημερήσια εκδρομή: Μετέωρα – Τρίκαλα – Μύλος Των Ξωτικών!

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/12/2023

 

 

Μετέωρα – Καλαμπάκα

Το τοπίο σου κόβει την ανάσα είτε βλέπεις τα Μετέωρα από την Καλαμπάκα, είτε την Καλαμπάκα από τα Μετέωρα. Η θέα των επιβλητικών βράχων, από τα κάτω προς τα επάνω, ή του Θεσσαλικού κάμπου, από επάνω προς τα κάτω, είναι πραγματικά μοναδική. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Πηνειού ποταμού, κάτω ακριβώς από τα περίφημα μοναστήρια, που αναζήτησαν στις αετοφωλιές ασφάλεια και απομόνωση για την επίτευξη του πνευματικού τους ρόλου. Τα Μετέωρα έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σηματοδοτούν το μεγαλείο της φύσης και την αποφασιστικότητα του ανθρώπου για επιβίωση. Περίπου 800 κάθετοι βράχοι, ανάμεσα στα όρη Κόζιακα και Αντιχάσια, επιλέχθηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία για να χτίσει εκεί τη δική της κιβωτό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστικό κέντρο μετά το Άγιο Όρος.

 

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου:

Ο βράχος της μονής του Αγίου Στεφάνου κατοικήθηκε από μοναχούς στα τέλη του 12ου αι. Σύμφωνα με πληροφορίες που σήμερα δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, πρώτος ιδρυτής της μονής, κατά το έτος 1191/2, φέρεται ο όσιος ασκητής ονομαζόμενος Ιερεμίας. Η κτηριακή συγκρότηση της μονής που ιδρύθηκε το 14ο αι. ολοκληρώθηκε στο 15ο και 16ο αι. Πρώτος κτήτορας της μονής είναι ο μοναχός, αργότερα ηγούμενός της Αντώνιος Καντακουζηνός. Ο Αντώνιος κατά την άποψη κάποιων ερευνητών ήταν γιός του Σέρβου Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Β΄ (1359) και γόνος της μεγάλης βυζαντινής οικογένειας. Δεύτερος κτήτορας είναι ο μοναχός Φιλόθεος “εκ Σκλάταινας”, ο οποίος αναφέρεται ως ανακαινιστής “εκ βάθρων θεμελίων” του Αγίου Στεφάνου.

Ο Θεόφιλος ανήγειρε εκ νέου το παλαιό, σήμερα, καθολικό, κατασκεύασε τα κελλιά και άλλους βοηθητικούς χώρους της μονής. Επί των ημερών του (1545) η μονή έγινε σταυροπηγιακή και διατήρησε αυτό το προνόμιο ως το 1743. Το 1798 κτίζεται νέο καθολικό, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος από το 17ο αι. αναφέρεται ως ο δεύτερος προστάτης της μονής. Το 18ο και 19ο αι. ανεγείρονται ή κτίζονται για πρώτη φορά διάφορα κτήρια και η μονή παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα. Το μοναστήρι, στο οποίο από το 1961 εγκαταβιεί γυναικεία αδελφότητα διακρίνεται για την αξιόλογη κοινωνική του δράση.

Η μονή βρίσκεται στο νότιο άκρο της συστάδας των Μετεώρων, ακριβώς πάνω από την Καλαμπάκα. Η πρόσβαση στη μονή είναι πολύ εύκολη, αφού ένα μικρό πέτρινο γεφύρι συνδέει το σύγχρονο δρόμο στην είσοδο της μονής. Δεξιά και αριστερά της εισόδου αναπτύσσονται τα κελιά της μονής. Στο ανατολικό τμήμα του περιβόλου βρίσκεται η εστία, ένα μικρό τετράγωνο θολωτό κτίσμα, ο στάβλος και άλλοι βοηθητικοί χώροι της μονής.

Στα νοτιοανατολικά του περιβόλου βρίσκεται το παλαιό καθολικό της μονής και η τράπεζα, η οποία σήμερα στεγάζει το σκευοφυλάκιο- μουσείο της μονής. Το παλαιό καθολικό χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά για λατρευτική χρήση των μοναχών και ανοίγει για προσκύνηση μόνο τις δύο ημέρες του χρόνου που πανηγυρίζει η μονή (27 Δεκεμβρίου και 10 Φεβρουαρίου). Ιδρύθηκε τον 15ο αι. και ανακαινίστηκε από τον μοναχό Φιλόθεο στα μέσα του 16ου αι., και είναι ένας μικρός μονόχωρος δρομικός ναός με λιτή. O ζωγραφικός διάκοσμός του εκτελέστηκε σε δύο φάσεις. Οι τοιχογραφίες της πρώτης φάσης που καλύπτουν το ιερό, τον κυρίως ναό και το μεγαλύτερο τμήμα της λιτής σχετίζονται με χορηγία του ηγουμένου της μονής Μητροφάνου και του ιερομονάχου Γρηγορίου. Οι τοιχογραφίες της δεύτερης φάσης, οι οποίες περιορίζονται στο δυτικό τοίχο της λιτής και στην κάτω ζώνη των πεσσών που τριβήλου, έγιναν από το ζωγράφο ιερέα Νικόλαο τον καστρήσιο, με πρωτοβουλία του ηγουμένου της μονής Γρηγορίου, το 17ο αι.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου βρίσκεται το νέο καθολικό, το οποίο κτίστηκε το 1798, και ανήκει στον τύπο του τρίκογχου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με ευρύχωρη λιτή στη δυτική του πλευρά και προστώο κατά μήκος της βόρειας πλευράς του ναού. Οι επιφάνειες των τοίχων του νέου καθολικού που ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1980 ακόσμητες σήμερα κοσμούνται με έργα του γνωστού αγιογράφου της εποχής μας Τσοτσώνη.

Πρόγραμμα

1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί στις 08:30  από την πλατεία Λαγκαδά και με τις απαραίτητες ενδιάμεσες στάσεις καθ’ οδόν φθάνουμε στα Μετέωρα.

 

1η στάση: Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την υπέροχη θέα στην πόλη της Καλαμπάκας, στον ποταμό Ληθαίο και στον κάμπο και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε και τη Μονή Βαρλαάμ, με τις πολύτιμες σωζόμενες τοιχογραφίες του αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου και, μεταξύ άλλων, το ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας δεκατριών τόνων.

 

2η στάση - Προαιρετικά : Συνεχίζουμε για τη Καλαμπάκα όπου και θα απολάυσουμε τον καφέ μας.

 

3η στάση: Κατόπιν ακολουθεί επίσκεψη που αλλού; Μα φυσικά στον Μύλο των Ξωτικών. Στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.. Εκεί που όλα είναι μαγικά και ξαναγινόμαστε και εμείς παιδιά! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών.

 

Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν μικρό πλανήτη ενός απέραντου γαλαξία ζούσε ένας μικρός Πρίγκιπας ανάμεσα σε τριαντάφυλλα και ηφαίστεια. Καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα o μικρός Πρίγκιπας άρχισε να ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό! 

Έτσι αποφάσισε να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες και να αναζητήσει την αλήθεια. Επισκέφθηκε 5 πλανήτες που στον καθένα υπήρχε μόνο ένας κάτοικος, ο μεγαλοπρεπής  Βασιλιάς, ένα όμορφο και μοσχομυριστό Τριαντάφυλλο, ο πιστός Φανανάφτης και ο κομψός Αστρονόμος. Τελευταίος πλανήτης που επισκέφθηκε ήταν η γη και βρέθηκε στο Μύλο των Ξωτικών όπου συνάντησε τον Άη Βασίλη και τους αμέτρητους βοηθούς του.

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι μαγικό και παραμυθένιο στον απέραντο γαλαξία, σταθείτε κάτω από τα αστέρια, κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας και αν σας πλησιάσει ένα μικρό και χαμογελαστό παιδί μην το αγνοήσετε θα είναι σίγουρα ένας μικρός Πρίγκιπας.

 

Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση , φαγητό, καφέ και το απόγευμα στις 18.00 περίπου συγκέντρωση στο λεωφορείο όπου με ενδιάμεση στάση φτάνουμε στην πόλη μας πλημμυρισμένοι από όμορφες εικόνες!

Παροχές - Τιμές

Tιμή συμμετοχής για ενήλικες: 20€

Παιδιά εώς 11 ετών: 15€

 

Περιλαμβάνει:

Μεταφορά με σύγχρονα λεωφορεία

Αρχηγός ή τοπικός αντιπρόσωπος

Ασφάλεια αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική ασφάλεια

Δωρεαν wifi στα λεωφορεια

 

Δεν περιλαμβάνει:

Εισόδους σε Μουσεία , ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό η προτεινόμενο.

 

* Το πρόγραμμα υπόκεινται σε αλλαγές εάν το κρίνει ο συνοδός για την καλύτερη διεκπεραίωση του προγράμματος.

 

 

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.