TOP
Image Alt

Ταξιδιωτικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Ταξιδιωτικά tips για τις τέλειες διακοπές!

Επιλογή τύπου ταξιδιού

 

Το μέρος όπου θέλετε να ταξιδέψετε το ξέρετε εσείς και κανένας άλλος. Δεν λέμε, καλό είναι να παίρνετε ιδέες από φίλους και συγγενείς (από τα δικά τους ταξίδια ή εμπειρίες) ή ακόμη καλύτερα από ένα εξειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά το που θα πάτε τελικά θα το αποφασίσετε εσείς.
Ωστόσο, όσο κι αν αυτό σας φανεί περίεργο, το μέρος του ταξιδιού δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν αποφασίζει κανείς να πάει μια εξόρμηση.
Το πιο σημαντικό ίσως από όλα είναι να αποφασίσετε από την αρχή τι είδους ταξίδι θέλετε να κάνετε. Διαφορετικά μπορεί να είναι όλα τέλεια, αλλά να μην περάσετε καλά ή ακόμη και να το μετανιώσετε ή να αισθανθείτε ότι πετάξατε τα χρήματα σας στα σκουπίδια, απλά και μόνο επειδή είχατε κάτι άλλο στο μυαλό σας.

Για παράδειγμα αλλιώς οργανώνουμε ένα ταξίδι όταν πάμε κάπου με το ταίρι μας και πολύ διαφορετικά όταν πρόκειται να πάμε με τους φίλους μας από το σχολείο ή τον στρατό. Πρώτο μέλημα λοιπόν να βρείτε τι ταξίδι ψάχνετε. Ενδεικτικά, μερικά είδη ταξιδιών είναι τα εξής:

● ρομαντικά ταξίδια,
● ταξίδια και εκδρομές περιπέτειας,
● τουρισμός διασκέδασης και αναψυχής,
● ταξίδια για χαλάρωση και ευεξία,
● οικογενειακά ταξίδια,
● επαγγελματικά ταξίδια,
● εκπαιδευτικά ταξίδια,
● ταξίδι με τρένο (πχ τύπου Interrail),
● ταξίδι με αυτοκίνητο (Roadtrip),
● ταξίδια για ψώνια,
● τουρισμός με δραστηριότητες,
● ταξίδια κυρίως για επισκέψεις σε μουσεία και αξιοθέατα,
● εκκλησιαστικός – μοναστηριακός τουρισμός,
● αγροτουρισμός,
● ιατρικός τουρισμός,
● επιλογές για μεγαλύτερους ανθρώπους

Επομένως βάλτε τα κάτω, δείτε και τι θέλει η υπόλοιπη παρέα (όποια κι αν είναι αυτή) και επιλέξτε τι είναι αυτό που θέλετε περισσότερο από το ταξίδι σας.

Μάλιστα, αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη που θέλετε να πάτε, αν βρείτε το είδος του ταξιδιού μετά θα είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε και τον κατάλληλο προορισμό, αν και λίγο-πολύ τα περισσότερα μέρη σήμερα προσφέρουν μεγάλο εύρος επιλογών για όλα τα γούστα.

 

Οργανωμένο ταξίδι με group ή ατομικό;

Αφού λοιπόν βρείτε πρώτα το μέρος, αλλά και κυρίως το είδος του ταξιδιού που θέλετε να κάνετε, το μόνο που μένει είναι να αρχίσετε να το οργανώνετε. Οι βασικές σας επιλογές εδώ είναι δύο. Ατομικό ταξίδι (δηλαδή εσείς και η παρέα σας) ή οργανωμένο, δηλαδή με κάποιο γκρουπ; Και οι δύο επιλογές φυσικά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.

 

Ταξίδι με group

Το οργανωμένο ταξίδι με γκρουπ έχει πολλά θετικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχετε να σκεφτείτε για τίποτε. Κι αυτό γιατί άλλοι ταξίδεψαν πριν από εσάς και έφτιαξαν ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε σε ένα μέρος.

Από την διαμονή σας σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα σε μια καλή και βολική περιοχή, μέχρι τις μεταφορές σας, τις ξεναγήσεις, τα γεύματα σας κλπ. Προσοχή όμως. Ενώ αντικειμενικά κάποια πράγματα είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητα (όπως για παράδειγμα το να επισκεφτείτε το Κολοσσαίο αν πάτε στην Ρώμη), υπάρχουν και κάποια άλλα όπως είναι παραδείγματος χάριν κάποια μουσεία ή εστιατόρια κλπ που μπορεί να είναι στο πρόγραμμα και εσάς να μην σας αρέσουν.

Εδώ πρέπει να σκεφτείτε αυτό που λέγαμε παραπάνω. Τι είδους ταξίδι θέλετε. Αν για παράδειγμα πάτε μια παρέα κοριτσιών που θέλετε να κάνετε όλη μέρα βόλτες στα μαγαζιά και το γκρουπ τρέχει από αξιοθέατο σε αξιοθέατο και από μουσείο σε μουσείο, τότε ίσως δεν είναι ότι καλύτερο για σας.
Για αυτόν τον λόγο αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε οργανωμένα πρέπει να βρείτε το καλύτερο ταξιδιωτικό πακέτο για τις ανάγκες σας. Άλλωστε δεν έχουν όλα τα γραφεία το ίδιο πρόγραμμα ενώ κάποιοι τουριστικοί πράκτορες προσφέρουν και περισσότερα από ένα πακέτα για τον ίδιο προορισμό.
Αυτό σημαίνει ότι για να αποφασίσετε ποιο πακέτο είναι κατάλληλο για εσάς, πρέπει να προσέξετε μια σειρά από πράγματα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

● τιμή ταξιδιού (προσοχή στις “κρυφές χρεώσεις” όπως για παράδειγμα στους φόρους αεροδρομίων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά, προαιρετικές εκδρομές κλπ.),
● αριθμός ημερών ταξιδιού (εκτός από τις διανυκτερεύσεις υπολογίστε πόσες “καθαρές” μέρες θα έχετε στη διάθεση σας),
● ξενοδοχείο (αριθμός αστεριών, περιοχή, καθαριότητα, παροχές που δίνει κλπ),
● αξιοθέατα (τι περιλαμβάνει το πακέτο πχ από εισόδους σε μουσεία ή αξιοθέατα, ξεναγήσεις κλπ),
● φαγητό (πόσα γεύματα περιλαμβάνονται, αν προσφέρεται ημιδιατροφή κλπ),
● αξιοπιστία ταξιδιωτικού γραφείου.
Τουλάχιστον έτσι θα ξέρετε τουλάχιστον τι περιλαμβάνει ακριβώς το ταξίδι που κλείσατε για να κάνετε τον υπόλοιπο προγραμματισμό σας (αν πχ θέλετε να κάνετε ή να δείτε κάτι έξτρα).

 

Ατομικό ταξίδι

Από την άλλη αν δεν θέλετε να δεσμευτείτε σε ένα γκρουπ, αλλά προτιμάτε να κάνετε το δικό σας πρόγραμμα τότε ίσως σας ταιριάζει περισσότερο το ατομικό ταξίδι.
Έτσι μπορείτε να τα οργανώσετε όλα μόνοι σας και να κάνετε μόνο αυτά που πραγματικά θέλετε και το κυριότερο στον ρυθμό και με την σειρά που θέλετε. Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι κάποια πράγματα (όπως πχ οι ξεναγήσεις ή οι μετακινήσεις) ίσως σας κοστίσουν ακριβότερα σε σύγκριση με ένα ομαδικό ταξίδι και επίσης πρέπει να τα σκεφτείτε και να τα οργανώσετε λίγο-πολύ όλα μόνοι σας.

Φυσικά υπάρχουν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να τα οργανώσετε όλα άψογα και να περάσετε τέλεια, να κάνετε όλα όσα θέλετε και να εξοικονομήσετε χρήματα. Μερικές συμβουλές λοιπόν για ατομικά ταξίδια είναι οι παρακάτω:

 

● χρησιμοποιήστε τα έτοιμα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων για να σχεδιάσετε τον κορμό του ταξιδιού σας,
● προσθέστε τα προσωπικά σημεία ενδιαφέροντος (μουσεία, αξιοθέατα, εκδρομές, εστιατόρια, δραστηριότητες κλπ),
● διαβάστε εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών σε γκρουπ, φόρουμ κλπ ή ρωτήστε γνωστούς σας που ταξίδεψαν στο ίδιο μέρος σχετικά πρόσφατα,
● αγοράστε έναν ταξιδιωτικό οδηγό, στην γλώσσα σας για να μην βαρεθείτε να μεταφράζετε και κατά προτίμηση πρόσφατο. Μπορεί ο Παρθενώνας να μην άλλαξε θέση τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια, αλλά τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα ωράρια των μουσείων αλλάζουν…
● κλείστε μόνοι σας τα εισιτήρια σας (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, τρένου κλπ),
● βρείτε το κατάλυμα που σας ταιριάζει (εκτός από τα κλασικά ξενοδοχεία ή πανσιόν μπορείτε να ψάξετε σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, Homeaway, VRBO κλπ όπου μπορείτε να βρείτε δωμάτια, ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα),
● κλείστε online εισιτήρια για αξιοθέατα και ξεναγήσεις (έτσι θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα γλιτώσετε ουρές στην είσοδο με τα εισιτήρια skip the line),
● αγοράστε εκπτωτικές κάρτες για αξιοθέατα (αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε πολλά θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα),
● αγοράστε κάρτες για μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία κλπ),
● νοικιάστε αυτοκίνητο ή μηχανή (αν δεν σας καλύπτουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς πχ σε μικρές πόλεις),
● κατεβάστε στο κινητό σας τηλέφωνο ταξιδιωτικές εφαρμογές (τύπου Trip Advisor) για να βρίσκετε πάντα τα καλύτερα ή φθηνότερα εστιατόρια, καφέ κλπ μέσα από κριτικές επισκεπτών ή για να δείτε συμβουλές για αξιοθέατα.

Φυσικά, αν δεν θέλετε να μπείτε σε τόση φασαρία, μπορείτε πάντα να οργανώσετε το ταξίδι σας με τη βοήθεια κάποιου πρακτορείου. Τα περισσότερα καλά ταξιδιωτικά γραφεία αναλαμβάνουν να οργανώσουν για σας το ταξίδι που ονειρεύεστε ανεξάρτητα από το αν θέλετε να ταξιδέψετε μόνοι σας ή με γκρουπ.
Άρα μπορείτε να απολαύσετε όλες τις ανέσεις ενός ομαδικού ταξιδιού, χωρίς να εξαρτάστε από τους άλλους αφού θα κάνετε το δικό σας πρόγραμμα. Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε το κόστος θα είναι λόγο αυξημένο, όχι όμως όσο φαντάζεστε. Δεν χάνετε τίποτε να κάνετε μια ερώτηση λοιπόν σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο.

 

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.