TOP
Image Alt

Ταξιδιωτικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Ρώμη – Τα 13 σημαντικότερα αξιοθέατα

Μουσεία του Βατικανού

Στην καρδιά του παπικού κρατιδίου φιλοξενείται ένα τεράστιο σε μέγεθος και σημασία σύμπλεγμα μουσείων, το οποίο επισκέπτονται ετησίως πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέπτες.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, έδρα του Πάπα και της καθολικής εκκλησίας, μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα και ο λαμπρός της τρούλος αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν της Αιώνιας Πόλης. Η σημασία της για τη χριστιανοσύνη είναι τεράστια, καθώς ο λόφος που είναι χτισμένη αποτέλεσε τον τόπο μαρτυρίου του Αποστόλου Πέτρου το έτος 64 μΧ.

Κολοσσαίο

Δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις το διάσημο Κολοσσαίο ή αλλιώς Amphitheatrum Flavium, που ορθώνεται περήφανο στο νοτιοανατολικό άκρο του ιστορικού κέντρου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum)

Κοντά στο Κολοσσαίο και ανάμεσα στους λόφους του Καπιτωλίου και του Παλατίνου, σε μία μεγάλη κοιλάδα εκτείνεται το Φόρουμ Μάγκνουμ, δηλαδή η μεγάλη αγορά της αρχαίας Ρώμης. Με πολλές επιρροές φυσικά από την αρχαία Ελλάδα, αποτέλεσε για αιώνες το κέντρο της δημόσιας ζωής των πολιτών της πιο ισχυρής πόλης του κόσμου και σήμερα διασώζεται μία σχετικά ακανόνιστη έκταση διάρπαρτη με αγάλματα, στήλες και ερείπια ναών, ό,τι δηλαδή σώθηκε από τις φυσικές καταστροφές, τις λεηλασίες και το πέρασμα των αιώνων.

Παλατινός Λόφος

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται ο Παλατινός λόφος, ο πλέον κεντρικός της επτάλοφης Ρώμης, στον οποίο σύμφωνα με το θρύλο ιδρύθηκε από το Ρέμο και το Ρωμύλο.

ΠΑΝΘΕΟΝ

Σε κεντρικό σημείο του ιστορικού κέντρου δεσπόζει το Πάνθεον, ο λαμπρός αρχαίος ναός που πρωτοχτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. αφιερωμένος σε όλες τις θεότητες της τότε ειδωλολατρικής Ρώμης. Τον έβδομο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική με κάποιες τροποποιήσεις στη δομή του, ωστόσο παραδόξως το αρχαίο αυτό δημιούργημα επιβίωσε κατά τη διάρκεια των αιώνων χωρίς να υποστεί καίριες μεταβολές και καταστροφές.

Πινακοθήκη Μποργκέζε

Η εντυπωσιακή αυτή Πινακοθήκη αποτελεί must για κάθε επισκέπτη-λάτρη της τέχνης, ενώ θα αποτελέσει ευχάριστη επίσκεψη ακόμα και για εκείνους που απλά ξέρουν να εκτιμούν το όμορφο. Η πανίσχυρη οικογένεια των Μποργκέζε το 17ο αιώνα με τη δύναμη των χρημάτων, της πειθούς αλλά ενίοτε και της βίας συγκέντρωσαν στην εντυπωσιακή τους κατοικία-παλάτι μία μοναδική συλλογή από έργα τέχνης μέσα σε ένα εξίσου μοναδικό πάρκο, διακοσμημένο με κρήνες, πύλες, αγάλματα, ενώ αργοτερα δημιουργήθηκε ακόμα και μία τεχνητή λίμνη, με ένα ναό του Ασκληπιού σε ιωνικό ρυθμό.

Φοντάνα Ντι Τρέβι

Η συγκεκριμένη κρήνη είναι πιθανότατα η πλέον διάσημη στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης. Φιλοτεχνήθηκε σε στυλ μπαρόκ την περίοδο 1732-1762 από τον Νικολά Σάλβι κατ’ εντολή του πάπα Κλήμη ΙΒ και είναι αφιερωμένη στα στοιχείο του νερού και της θάλασσας, με τη μορφή του θεού Ποσειδώνα να κυριαρχεί σε αυτό το μοναδικό σιντριβάνι.

Κάστρο του Αγίου Αγγέλου

Χτισμένο πάνω στις όχθες του Τίβερη, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια της Αιώνιας Πόλης. Αρχικά μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού, έπειτα προμαχώνας, φρούριο και παπική κατοικία, η πιο γνωστή του χρήση ήταν ως καταφύγιο του Ποντίφικα σε περιπτώσεις κινδύνου καθώς ένας μυστικός διάδρομος συνδέει το κτίριο με το Βατικανό.

Πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona)

Πρόκειται κατά πολλούς – και κατά τον γράφοντα – για την πιο όμορφη πλατεία της ιταλικής πρωτεύουσας και αν μη τι άλλο ξεχωρίζει στο ιστορικό κέντρο. Απλώνεται σε ωοειδές σχήμα, κάτι λογικό καθώς κάποτε αποτελούσε στάδιο, χτισμένο από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και μάλιστα κάποια απομεινάρια του είναι ορατά ακόμα και στις μέρες μας.

Ισπανικά Σκαλιά (Piazza di Spagna)

Πασίγνωστο σημείο συνάντησης αλλά και φλερτ, αφού οι νεαροί Ρωμαίοι συνηθίζουν να προσφέρουν τριαντάφυλλα στα κορίτσια που κάθονται στα σκαλιά. Η μνημειώδης σκάλα αποτελείται από δώδεκα επιμέρους σκάλες κι εκτείνεται μέχρι την πλατεία της πανέμορφης γαλλικής εκκλησίας Τρινιτά ντε Μόντι, από την οποία μπορείτε να απολαύσετε μία πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Αυτή η τεράστια βασιλική είναι παπική, δεν εδράζεται όμως εντός ορίων Βατικανού αλλά ανατολικά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης.

Πρωτοχτίστηκε κατά τον πέμπτο αιώνα προς τιμήν της Παρθένου Μαρίας, ωστόσο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1348 και κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν υπέστη αρκετές ανακαινίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.

Piazza del Popolo

Αυτή η εντυπωσιακή σε μέγεθος πλατεία βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου σε μικρή απόσταση από τη στάση του μετρό Flaminio. Αφού κατεδαφίστηκαν κάποια κτίρια στην εποχή της Αναγέννησης, ο χώρος δείχνει τεράστιος και σχετικά κενός καταλήγοντας σε δέντρα και κιγκλιδώματα.

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.