Πράγα – Τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Κάστρο της Πράγας
Στη γειτονιά Hradčany της Πράγας, το Κάστρο της Πράγας (Pražský hrad), κάποτε το σπίτι των βασιλιάδων της Βοημίας, είναι σήμερα η επίσημη κατοικία του προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας και ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Αρχικά χτισμένο ως περιτοιχισμένο φρούριο γύρω στο 970 μ.Χ., το κάστρο έχει αλλάξει δραματικά τα χρόνια και περιέχει παραδείγματα των περισσότερων από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά στυλ της τελευταίας χιλιετίας. Μέσα στα τείχη του κάστρου υπάρχουν πολλοί από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Πράγας, μεταξύ των οποίων είναι Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίου, Η Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, ο Πύργος σκόνης, ο Παλιά Βασιλικό Παλάτι, και τοΧρυσή λωρίδα. Το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο στον κόσμο, αυτό το τεράστιο συγκρότημα απαιτεί αρκετό χρόνο για περιήγηση, αλλά είναι καιρός να περάσετε καλά (ιδιαίτερα ανταμείβοντας είναι η υπέροχη θέα στον ποταμό Μολδάβα με την παλιά πόλη και τους αμέτρητους ποταμούς στο παρασκήνιο). Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν την κύρια αίθουσα του παλαιού βασιλικού παλατιού, την αίθουσα Vladislav, τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουρνουά τζόγκας και σκάλες αρκετά μεγάλες ώστε να επιτρέπουν στους ιππικούς να τους χρησιμοποιούν. Να είστε βέβαιος επίσης να περνούν το χρόνο στο Royal Garden, που χρονολογείται από το 1534 και φιλοξενεί μια σειρά από θαυμάσια κτίρια όπως το Ball Game Pavilion, το Βασιλικό Καλοκαιρινό Σπίτι με την Τραγουδιστική Κρήνη και το Court of Lion’s.
Τη νύχτα τα φώτα από το Κάστρο της Πράγας λάμπουν σε μια σειρά από αποχρώσεις. Βρίσκοντας τον εαυτό σας κοντά σας είναι μια καλή ιδέα, ώστε να μπορείτε να γνωρίσετε τα αξιοθέατα της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Για μερικές ιδέες διαμονής στην περιοχή, δείτε τα συνιστώμενα πολυτελή, μεσαία και οικονομικά ξενοδοχεία κοντά στο Κάστρο της Πράγας.
Γέφυρα του Καρόλου
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες παλιές γέφυρες στην Ευρώπη, η υπέροχη Γέφυρα του Καρόλου (Karlův Most) διαθέτει 32 μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος κατά μήκος της έκτασης των 520 μέτρων. Χτισμένο το 1357, η γέφυρα εδώ και πολύ καιρό έχει υποστεί μεγάλη δεισιδαιμονία, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών που έβαλαν την αρχική πέτρινη γέφυρα στις 9 Ιουλίου στις 5:31 π.μ., ένα ακριβές σύνολο αριθμών (135797531) που πιστεύεται ότι δίνουν την δομή επιπλέον δύναμη (για προστιθέμενη καλή μέτρηση, κατασκευάστηκε σε τέλεια ευθυγράμμιση με τον τάφο του Αγίου Βίτου και τον ήλιο που δύει στην ισημερία). Η γέφυρα είναι γνωστή για τα πολλά ωραία παλιά της αγάλματα. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι εκείνη του ιερού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κάρολου IV και του Ιωάννη του Νεπωμούκ, ο πιο σεβαστός άγιος της χώρας, που αποκαλύφθηκε το 1683 (μια πιο πρόσφατη δεισιδαιμονία περιλαμβάνει το τρίψιμο της πλάκας στη βάση του αγάλματος για την παραχώρηση μιας επιθυμίας) . Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν εκπληκτική θέα στον ποταμό Μολδάβα και τις υπέροχες γοτθικές πύλες της δομής.
Το Κλημεντίν και η Εθνική Βιβλιοθήκη
Το Clementinum (Klementinum), μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ιστορικών κτηρίων στην Ευρώπη, φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχικής Δημοκρατίας. Αυτά τα όμορφα μπαρόκ κτίρια ήταν αρχικά μέρος ενός κολλεγίου Jesuit, και αργότερα ήρθε για να στεγάσει τη συλλογή βιβλίων Jesuit καθώς και τη συλλογή από το Karolinum. Η βιβλιοθήκη τελικά έγινε ιδιοκτησία του κράτους μετά την αποβολή των Ιησουιτών και το Κλημεντίνιο έγινε δημόσια βιβλιοθήκη το 1782 λίγο μετά την ίδρυσή της ως Εθνική Βιβλιοθήκη. Με περισσότερα από έξι εκατομμύρια βιβλία, η συλλογή του Clementinum είναι τεράστια και περιλαμβάνει αντίγραφα κάθε βιβλίου που δημοσιεύεται στην Τσεχική Δημοκρατία. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το εξαιρετικό μπαρόκ Αίθουσα βιβλιοθήκης με τα όμορφα έργα τέχνης οροφής, ύψους 68 μέτρων Αστρονομικό Πύργο με εκπληκτική θέα στην Πράγα και το υπέροχο Παρεκκλήσι καθρέφτη με την εξαιρετική του διακόσμηση. Οι εκδρομές με αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμες και για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, το Clementinum χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος για τζαζ και κλασικές συναυλίες.
Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης και το Αστρονομικό Ρολόι
Το ιστορικό κέντρο της Πράγας, η Παλιά Πόλη, βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Wenceslas και τη Γέφυρα του Καρόλου.
Εδώ, θα συναντήσετε ην Εκκλησία Tyn και το Clementinum , καθώς και πολλές άλλες ωραίες παλιές εκκλησίες και η Εβραϊκή Συνοικία , Josefov , βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια βόρεια.Φροντίστε να ανεβείτε (από σκάλες ή ασανσέρ) στην κορυφή του Πύργου του Δημαρχείου που είναι ανοιχτός για το κοινό για την υπέροχη θέα στην Παλιά Πόλη.
Το Prague Orloj είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι που βρίσκεται στο παλιό δημαρχείο. Τοποθετήθηκε το 1410, και είναι το τρίτο παλαιότερο αστρονομικό ρολόι στον κόσμο και το παλαιότερο που εξακολουθεί να λειτουργεί.Αλλά είναι ένα ακριβές αντίγραφο του αρχικού, γιατί καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε ώρα, ζωντανεύει με τους 12 Απόστολοι και άλλες μορφές να εμφανίζονται και να παρελαύνουνσε όλο το ρολόι. Άλλα ενδιαφέροντα σημεία του Δημαρχείου είναι η γοτθική πόρτα που οδηγεί στο εσωτερικό της με εκθέματα και τις εκθέσεις τέχνης, ένα παρεκκλήσι που χτίστηκε το 1381 και μια παλιά φυλακή.Η υπλατεία ήταν τόπος εκτελέσεων, πετροβολισμού γυναικών και άλλων «εκδηλώσεων» ανά τους αιώνες.
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτους είναι ένα από τα ωραιότερα μαργαριτάρια που μπορεί να προσφέρει η τσεχική πρωτεύουσα. Επιβλητικός στην αρχιτεκτονική και την ομορφιά του, ο ναός αποτέλεσε χώρο στέψεις και ταφής των Βασιλιάδων της Βοημίας, ενώ κοσμεί το Κάστρο της Πράγα για αρκετούς αιώνες έως και σήμερα.
Η κατασκευή της εκκλησίας ήταν δύσκολη υπόθεση. Χτίστηκε πάνω σε δύο άλλες, μια προ-ρομανική ροτόντα, που έκτισε ο Άγιος Βεντσέσλαος το 925 μ.Χ., και μια βασιλική ρομανικού ρυθμού, που ανεγέρθηκε το 1060 μ.Χ. με εντολή του πρίγκιπα Σπίτιχνεβ. Το 1344, ο Τσέχος διάδοχος Κάρολος IV έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ένας καθεδρικός ναός, με κατασκευαστή τον Matthias of Arras. Ωστόσο, ο Matthias πέθανε και δεν τον ολοκλήρωσε, σταματώντας τις εργασίες, το 1352. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε δώσει στο ναό γοτθικό στυλ και είχε ολοκληρώσει το περίστωο του ναού με τα πολυγωνικά παρεκκλήσια.
Δύο χρόνια αργότερα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν ξανά με κατασκευαστή τον Peter Parler. Ο Parler ολοκλήρωσε τη βόρεια πλευρά της χορωδίας και ένα παρεκκλήσι στο νότο, τα οποία άφησε, ατέλειωτα, ο προκάτοχος του. Στη συνέχεια, κατασκεύασε το σκευοφυλάκιο του ναού, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Σιγισμούνδου και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Βεντσέσλαου. Έως το 1367, ανεγέρθηκε η είσοδος του ναού, που ονομάστηκε «Χρυσή Πύλη» και πάνω της φιλοτεχνίθηκε η «Η Δευτέρα Παρουσία» από Βενετούς καλλιτέχνες. Το 1370, έχτισε το χοροστάσιο πάνω στο οποίο έβαλε δικτυωτό θόλο. Η κατασκευή σταματά, ξανά, το 1399, με τον θάνατο του Parler.
Η εκκλησία της Παναγίας πριν από το Týn
Εκκλησία της Παναγίας πριν Týn βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πλατείας και ως εκ τούτου είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εκκλησίες της Πράγας. Οι δύο καμπαναριές στην εκκλησία δεν είναι συμμετρικές.προορίζονται να αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα, ένα κρίσιμο στοιχείο της γοτθικής αρχιτεκτονικής που το διακρίνει από τα υπόλοιπα. Έχει ένα εκπληκτικό εσωτερικό και ένας από τους πιο αξιοσημείωτους Τσέχους ζωγράφους, Karl Škréta, παρείχε στην εκκλησία μια όμορφη ζωγραφική της Παναγίας που εμφανίζεται πάνω από τον κύριο βωμό.
Η Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας
Το National Gallery στην Πράγα (Národní galerie v Praze), που εκτείνεται σε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης, φιλοξενεί μερικές από τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής στεγάζεται στο Παλάτι Veletrzní (Veletrzní Palác), μια σχετικά μοντέρνα κατασκευή που χτίστηκε το 1925 και διαθέτει έργα του 19ου έως 21ου αιώνα. Ενώ υπάρχει μεγάλη έμφαση στους Τσέχους καλλιτέχνες, περιλαμβάνονται ξένοι καλλιτέχνες όπως ο Monet και ο Picasso, όπως και άλλες μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία, η μόδα, οι εφαρμοσμένες τέχνες και η γλυπτική.
Άλλα αξιοσημείωτα έργα πραγματοποιούνται στο παλάτι Kinsky (Palác Kinskych), το οποίο φιλοξενεί ασιατική τέχνη, τέχνη από τον αρχαίο κόσμο και τις μπαρόκ συλλογές της γκαλερί, και στη Μονή του Αγίου Αγνή της Βοημίας, όπου θα βρείτε ευρωπαϊκή τέχνη από Μεσαίωνας.
Τέλος, το υπέροχο παλάτι Sternberg του 17ου αιώνα (Sternbersky Palác) στεγάζει μερικά από τα πιο διάσημα κομμάτια της γκαλερί, εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή τέχνη από την κλασική εποχή έως το τέλος της περιόδου του Μπαρόκ και περιλαμβάνει σημαντικά αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κομμάτια. Ιταλικά αριστουργήματα του 14ου έως 16ου αιώνα. και έργα του 16ου έως 18ου αιώνα από καλλιτέχνες όπως οι El Greco, Goya, Rubens, van Dyck, Rembrandt και van Goyen.
Πράσινο ζωολογικό κήπο
Άνοιξε το 1931, ο υπέροχος ζωολογικός κήπος της Πράγας δεν είναι μόνο ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, αλλά και μεταξύ των κορυφαίων 10 ζωολογικών πάρκων στον κόσμο (με βάση κριτικές επισκεπτών). Μαζί με τα περισσότερα από 4.800 ζώα που αντιπροσωπεύουν περίπου 700 είδη – συμπεριλαμβανομένων πολλών που θεωρούνται κοντά στην εξαφάνιση – ο ζωολογικός κήπος είναι αξιοσημείωτος για το ρόλο του στην εξοικονόμηση του ιθαγενούς (και απειλούμενου) ίππου του Przewalski. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν την ευκαιρία να εξελιχθεί κανείς σε ένα κάθισμα με υπέροχη θέα σε πολλά από τα περίκλειστα των ζώων.
Η εβραϊκή συνοικία (Josefov)
Μεγαλοπρεπείς συναγωγές, κοιμητήριο του 15ου αιώνα και εξειδικευμένα μουσεία που αφηγούνται την εβραϊκή ιστορία της Πράγας.
Η Μονή και Βιβλιοθήκη του Strahov
Η Μονή και η Βιβλιοθήκη του Στράχοφ (Strahovsky kláster) χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι το δεύτερο παλαιότερο μοναστήρι στην Πράγα. Ενώ η επιβλητική πύλη και οι εκκλησίες της είναι αρκετά εντυπωσιακές, τα πιο σημαντικά κτίρια είναι οι δύο όμορφα διακοσμημένες μπαρόκ βιβλιοθήκες. Η Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη περιέχει μια ποικιλία εξαιρετικών επίπλων, μαζί με μια υπέροχη οροφή ζωγραφισμένη από τον Franz Anton Maulbertsch με τίτλο Διαφωτισμός .
Η δεύτερη βιβλιοθήκη, η Θεολογική Βιβλιοθήκη , αποτελείται από ένα υπέροχο μπαρόκ δωμάτιο με μια όμορφη περίτεχνη ζωγραφισμένη οροφή από τον Siard Nosecky, έναν μοναχό Strahov, μαζί με υπέροχες τοιχογραφίες οροφής με λεπτομερή εργασία στόκων. Οι βιβλιοθήκες περιέχουν πολλούς σπάνιους παλιούς τόμους και χειρόγραφα, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Ευαγγελίου του Στραχόφ του 9ου αιώνα , ενώ στα κελάρια υπάρχουν παλιά τυπογραφικά πιεστήρια μαζί με τα λείψανα του Αγίου Νόρμπερτ, ιδρυτή του Προστατευμένου Τάγματος
Αξίζει επίσης να σημειωθούν τα μοναστήρια, τα οποία στεγάζουν μια θρησκευτική συλλογή τέχνης και θησαυρό, καθώς και το συναρπαστικό γραφείο περιέργειας του Στράχοφ, αξιοσημείωτο για τις εκθέσεις ιστορικών αντικειμένων από την επιστήμη. Διατίθενται εκδρομές στην αγγλική γλώσσα. Εάν θέλετε να καθυστερήσετε λίγο περισσότερο, σκεφτείτε να δειπνήσετε στο Great Monastery Restaurant ή να συμμετάσχετε σε μια από τις καθημερινές μάζες.
Ο πύργος Lookout Petrín
Το όνομά του από το λόφο στον οποίο βρίσκεται, ο πύργος Petrín Lookout ύψους 63,5 μέτρων (Petrínská rozhledna) μοιάζει λίγο με μια μικρότερη έκδοση του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι που προσφέρει πανοραμική θέα στην Πράγα. Αν και μόλις το ένα πέμπτο του μεγέθους του Γάλλου ομολόγου του, το ύψος του πύργου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγαλύτερο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.
Χτίστηκε το 1891 για την Έκθεση της Πράγας από μη χρησιμοποιούμενες σιδηροδρομικές γραμμές, μεταφέρθηκε αργότερα στο λόφο Petrin το 1930, όπου έγινε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν είτε να κάνουν τα 30 λεπτά να ανέβουν στο λόφο Petrn στη βάση του πύργου ή να κάνουν ένα χαλαρό ταξίδι πάνω στο τελεφερίκ πριν από την αντιμετώπιση των 299 σκαλοπατιών της δομής στην κορυφή (υπάρχει επίσης ανελκυστήρας, καθώς και ένα καφέ ). Φροντίστε να επισκεφθείτε το κοντινό Mirror Maze , μια διασκεδαστική εκτροπή που χτίστηκε επίσης το 1891.
Το Τείχος του Λένον
Ίσως ένα από τα πιο απίθανα αξιοθέατα της πόλης, το τείχος Lennon της Πράγας έχει σταθεί από τη δεκαετία του 1980 ως αφιέρωμα στον πρώην εκστρατεία της Beatle και John Lennon. Τα πράγματα ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή το 1980, όταν αυτός ο κατά τα άλλα απλός τοίχος κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου έγινε μέρος για τους οπαδούς να δείξουν τη θλίψη τους, να ζωγραφίσουν εικόνες, στίχους και συνθήματα που αποδίδονται στο αστέρι.
Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να εξαλείψει τα γκράφιτι – η Τσεχοσλοβακία, όπως ήταν τότε, ήταν ακόμη υπό κομμουνιστική κυριαρχία – το τείχος του μνημείου συνέχισε να εμφανίζεται και ο χώρος έγινε σύμβολο ελπίδας και ειρήνης για τον πληθυσμό της πόλης. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και μαζί με συγκεντρώσεις για την επέτειο του θανάτου του Lennon, οι τουρίστες μπορούν συχνά να παρατηρηθούν προσθέτοντας τα συναισθήματά τους στον τοίχο.
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι μία όμορφη εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία του Ιστορικού Κέντρου. Χτίστηκε το 1735, στη θέση μίας παλιότερης εκκλησίας του 13ου αιώνα. Πρόκειται για ένα λαμπρό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, διακοσμημένη με γλυπτά του Antonin Braun, ενώ η εσωτερική διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από το παρεκκλησι του Saint Louis-des-Invalides στο Παρίσι. Το 1781 η διακόσμηση στο εσωτερικού του Αγίου Νικολάου αφαιρέθηκε μετά από διαταγή του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’ που έκλεισε όσα μοναστήρια και εκκλησίες δεν παρείχαν κοινωφελή έργα. Μεταξύ 1870 και 1914 ο Καδεδρικός του Αγίου Νικολάου ήταν ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, εποχή όπου αποκτά και τον πολυέλαιο με τα κρύσταλλα Βοημίας, που διαθέτει μέχρι σήμερα. Τον 20ό αιώνα ο καθεδρικός ξαναβρήκε την αίγλη του, με νέες προσθήκες έργων τέχνης τύπου νεο-μπαρόκ, με πιο χαρακτηριστικό το γλυπτό του Αγίου Νικολάου σε φυσικό μέγεθος. Οι πράσινοι μπαρόκ πύργοι του και ο θόλος του καθεδρικού είναι ορατοί από κάθε σημείο της Παλιάς Πόλης της Πράγας, ενώ πλέον χρησιμοποιείται τόσο ως χώρος λατρείας όσο και ως χώρος συναυλιών κλασικής μουσικής.
Πλατεία Wenceslas
Η Πλατεία Wenceslas είναι το νέο κέντρο της πόλης της Πράγας. Εδώ διαδραματίστηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Πράγας, όπως διαδηλώσεις κατά του ναζισμού το 1938, προπηλακισμός των ρωσικών αρμάτων το 1968, αυτοπυρπόληση του φοιτητή Γιάν Πάλαχ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Άνοιξη της Πράγας, λαϊκές κινητοποιήσεις της Βελούδινης Επανάστασης το 1989. Η πλατεία φτιάχτηκε τον 14ο αιώνα απο τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ΄, ο οποίος, σύμφωνα με το μεγάλο αστικό σχέδιο που είχε σκεφτεί, άλλαξε το μεσαιωνικό αλογοπάζαρο που γινόταν στο μέρος σε μία τεράστια λεωφόρο – πλατεία. Εδώ βρίσκονται και μερικά σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Μουσείο της Πράγας, το Μουσείο Mucha και το Παλάτι Κορούνα, το οποίο λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο και ξεχωρίζει για τον γυάλινο θόλο του, κατασκευής 1911.
Στην κορυφή της λεωφόρου βρίσκεται το άγαλμα του έφιππου Αγίου Wenceslaus (λατινικά) ή Václav (τσέχικα), το οποίο έφτιαξε ο Josef Vaclav Myslbek, και από εκεί ο Άγιος προσφέρει τηνπροστασία του στην Τσεχία.
Όλη λεωφόρος είναι γεμάτη απο εστιατόρεια, θέατρα, καφετέριες, μαγαζιά και χωρά έως και 40.000 άτομα. Επίσης, αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων για την ΠΑραμονή της Πρωτοχρονιάς για την αλλαγή του χρόνου.
Το Εθνικό Μουσείο
ο Εθνικό Μουσείο Πράγας φιλοξενεί από το 1818 πάνω από 14 εκατομμύρια εκθέματα (από την προϊστορική εποχή έως σήμερα, αντικείμενα φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης και της μουσικής, συγγράμματα, κ.α.) σε στα δεκάδες κτήρια του. Το κεντρικό κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Wenceslas, είναι αναγεννησιακού τύπου και χτίστηκε το 1890 από τον Josef Schulz.
Το Εθνικό Θέατρο
Το Εθνικό Θέατρο είναι το σήμα κατατεθέν της πολιτιστικής ταυτότητας της Πράγας και της Τσεχίας γενικότερα. Το θέατρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Josef Schulz, ενώ για την ανέγερσή του συγκεντρώθηκαν χρήματα από όλη την επικράτεια της Βοημείας. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το 1868 και ολοκληρώθηκαν το 1881.
Και ενώ όλα ήταν έτοιμα για τα εγκαίνια, μία πυρκαγιά, δύο εβδομάδες πριν, κατέστρεψε το Θέατρο. Πιθανή αιτία της πυρκαγιάς θεωρήθηκε η απροσεξία των σιδερουργών, οι οποίοι δεν έσβησαν καλά τα κάρβουνα, αφού είχαν κολλήσει τα σίδερα στην οροφή. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς το σύστημα πυροπροστασίας δεν λειτούργησε, οι πυροσβέστες άργησαν να έρθουν και η δεξαμενή δεν είχε αρκετό νερό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Θέατρο να καταστραφεί ολοσχερώς.
Παρά το καταστροφικό αυτό γεγονός, οι κάτοικοι της την ίδια κιόλας μέρα της πυρκαγιάς ξεκίνησαν έρανο και μέσα σε δέκα μέρες είχαν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο “τολάρια”, ενώ σε έναν μήνα κατάφεραν να μαζέψουν ένα εκατομμύριο. Μετά απο δύο χρόνια, το 1883, το Θέατρο ήταν έτοιμο να ανοίξει την αυλαία του στον τσέχικο πληθυσμό.
Το Εθνικό Θέατρο είναι νεοαναγεννησιακού ρυθμού και είναι διακοσμημένο με αρχαιοελληνικά στοιχεία και περίτεχνα ψηφιδωτά. Η εθνική συσπείρωση των Τσέχων για το κτίσιμο του Θεάτρου, το έκανε σύμβολο του Έθνους της Τσεχίας. Επίσης, το γεγονός ότι μετά απο 400 χρόνια γερμανοποίησης, οι Τσέχοι θα είχαν τη δυνατότητα να ανεβάζουν παραστάσεις στη γλώσσα τους, δίνει ακόμα πιο ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
Το φρούριο Hilltop: Vyšehrad
Μοιάζει με κάτι από ένα παραμύθι, το φρούριο του Vyšehrad – που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “Άνω Κάστρο” ή “Κάστρο στα ύψη” – στέκεται ψηλά πάνω από τον ποταμό Μολδάβα με θέα στην Πράγα. Γνωστό ότι υπήρχε ήδη από τον 10ο αιώνα, υπήρξε εδώ και πολύ καιρό αντικείμενο μύθου και θρύλου, συμπεριλαμβανομένης της προφητείας μιας αρχαίας πριγκίπισσας της ανάδυσης μιας μεγάλης πόλης γύρω της. Μόλις η βασιλική κατοικία του Βρατισλάβου Β ‘, ο Βιέχραντ έπαιξε επίσης ρόλο ως μέρος της αρχικής Βασιλικής Διαδρομής που πήραν οι βασιλιάδες που πρόκειται να στεφθούν, οι οποίοι θα έπρεπε να σταματήσουν εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους προκατόχους τους (η διαδρομή οδήγησε από το Βιέχραντ προς το Χράντκανυ).
Αν και τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό ερείπια, το φρούριο είναι ένα υπέροχο μέρος για μια βόλτα ή πικνίκ και προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω πόλη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το υπαίθριο θέατρο του αξιοθέατου φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Μπορούν να οργανωθούν ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νεκροταφείο Olšany
Το νεκροταφείο Olšany (Olšanské hrbitovy), το οποίο δημιουργήθηκε το 1680 για να φιλοξενήσει τα πολλά θύματα της Πράγας, αποτέλεσε το βασικό νεκροταφείο της πόλης για αιώνες και αποτελεί τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης αμέτρητων θυμάτων ασθενειών και πολέμου. Αρκετά μεγάλο για να χωρέσει περίπου δύο εκατομμύρια τάφους και χωρισμένο σε τμήματα, το νεκροταφείο αποτελείται από το εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο περιλαμβάνει τον τάφο του συγγραφέα Franz Kafka και το χριστιανικό νεκροταφείο, όπου θα βρείτε τον τελικό χώρο ανάπαυσης ενός πιο πρόσφατου αξιοσημείωτου. Τσέχος, Jan Palach, ο οποίος πυρπολήθηκε το 1968 σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη σοβιετική εισβολή. Αν και το πτώμα του ελήφθη από το νεκροταφείο Olsany το 1973 για να αποτρέψει τον τάφο του να γίνει τόπος οργανωμένων διαδηλώσεων, το φέρετρο του επέστρεψε το 1990.
Παρά την κάπως νοσηρή ιστορία του, παραμένει ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση λόγω των πολλών μυστηριωδών παλιών τάφων και των μνημείων του Art Nouveau.