Παρίσι – Τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Ανάκτορο των Βερσαλλιών
Το παλάτι των Βερσαλλιών, ή αλλιώς οι Βερσαλλίες, είναι ένα βασιλικό κάστρο στην περιοχή Île-de-France της Γαλλίας. Διατίθεται πλέον ως μουσείο και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Αποτελείται συνολικά από 2.300 δωμάτια, 67 κλιμακοστάσια και καλύπτει συνολική έκταση 67.000 m2! Η ανέγερση του ιστορικού αυτού κτιρίου κόστισε συνολικά 25.725.839 λίβρες, και 10.500 τόννους ασήμι δηλαδή 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα υπέρογκο ποσό για κάθε εποχή ανεξαιρέτως!
Όταν χτίστηκε το κάστρο τον 11ο αιώνα, η κοινότητα των Βερσαλλιών υπήρξε ως μικρό χωριό. Σήμερα, ωστόσο,αποτελεί ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το ανάκτορο απαρτίζεται από τρία τμήματα, το κυρίως μέρος όπου κατοικούσε η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U, και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κυρίως κτιρίου όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Άλλα 3 κτίρια χτίστηκαν αργότερα για να στεγάσουν το υπέρ- πολυμελές προσωπικό, που αποτελούνταν από χιλιάδες υπηρέτες, τα μαγειρεία, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και όλο τον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό.
Οι Βερσαλλίες ήταν μέχρι το 1660 ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως κυνηγετικό καταφύγιο. Από το 1660 και έπειτα ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ αποφάσισε να επεκτείνει το παλάτι, χωρίς όμως να κατεδαφιστεί αρχικό κτίριο, με σκοπό οι Βερσαλλίες να καταστούν βασιλικό ανάκτορο και το πιο ζηλευτό και πλουσιοπάροχο παλάτι της Ευρώπης. Στα τέλη του 18ου αιώνα το ανάκτορο είχε την μορφή που βλέπουμε σήμερα με την συνολική του πρόσοψη να έχει μήκος 570 μέτρα. Κατά την διάρκεια των εργασιών εργάζονταν ως και πάνω από 20.000 εργάτες και όταν τελείωσαν οι εξωτερικές εργασίες, πραγματοποιούνταν συνεχώς εσωτερικές αλλαγές, κυρίως στον 18ο αιώνα, όπως αλλαγές δωματίων και αλλαγές στην διακόσμηση.
Τμήμα των Βερσαλλιών αποτελούν και τα περίφημα δωμάτια της Μαρίας Αντουανέτας, κάποια από τα οποία ωστόσο παραμένουν κλειστά για το κοινό καθώς υπόκεινται ακόμη εργασίες. Το κόστος του εισιτηρίου για μια ημέρα κοστίζει 20 ευρώ ενώ το εισιτήριο διήμερης πρόσβασης κοστίζει 25 και συμφέρει σαφώς πολύ περισσότερο από το πρώτο. Που χρόνος να καλύψετε τόσο μεγάλη έκταση και όγκο πληροφοριών σε μια μέρα;!
Αψίδα του Θριάμβου
Στο κέντρο του Παρισιού επί της πλατείας του Αστέρα (Place de l’Étoile), σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Σαρλ ντε Γκωλ στέκεται αγέρωχα η λεγόμενη Αψίδα του Θριάμβου, ένα νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα και μνημείο μορφής θριαμβικής αψίδας που κατασκευάστηκε καθ’ εντολή του Ναπολέοντα.
Αμέσως μετά την νίκη του στο Αούστερλιτς, ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων ο Α’ είπε, απευθυνόμενος προς το στράτευμά του ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μονάχα αφότου περάσουν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου. Η εντολή για την έναρξη της κατασκευής της δόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1806 με πρωτεργάτη και αρχιτέκτονα τον ξακουστό Ζαν Σαλγκρέν, ο οποίος αντλούσε έμπνευση από ελληνικά και ρωμαϊκά κτίσματα της αρχαιότητας.
Οι διαστάσεις της είναι 55 μ. ύψος, 45 μ. μήκος και 22 μ. βάθος, ενώ το ύψος της κεντρικής αψίδας είναι 29,2 μ. και το πλάτος της 14,62 μ. Η πλαϊνή αψίδα έχει ύψος 18,7 μ. και άνοιγμα 8,45 μ.
Οι εργασίες θεμελίωσης της Αψίδας του Θριάμβου κράτησαν δύο χρόνια, η κατασκευή ωστόσο, εγκαταλείφθηκε ύστερα από τις συνεχείς ήττες του Ναπολέοντα κατά την Ρώσικη εκστρατεία το 1812. Οι κατασκευές έλαβαν χώρα ξανά έπειτα από εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου – Φιλίππου του Α’ (Louis-Philippe le Ier) το 1832, ο οποίος αφιέρωσε το έργο στη δόξα των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, για την ολοκλήρωσή του το 1836 κάτω από την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Γκιγιώμ Αβέλ Μπλουέ (Guillaume Abel Blouet), ο οποίος παρέμεινε πιστός στο αρχικό σχέδιο του Σαλγκρέν. Ο λιτός σχεδιασμός και το τεράστιο μέγεθος του μνημείου είναι συνήθη χαρακτηριστικά του ρομαντικού νεοκλασικισμού του τέλους του 18ου αιώνα.
Η Αψίδα του Θριάμβου διατίθεται στο κοινό από τις 2 Ιανουαρίου- 31 Μαρτίου κάθε μέρα με ωράριο 10.00πμ-22.30μμ, από την 1 Απρίλη ώς τις 30 Σεπτέμβρη με ωράριο 10.00πμ-22.00μμ και από την 1 Οκτώβρη ώς τις 31 Δεκέμβρη με ωράριο 10.00πμ-22.30μμ. Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ και διατίθεται δωρεάν για νέους κάτω των 26 προερχόμενοι από χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασιλική της Ιερής Καρδιάς της Μονμάρτης
Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς της Μονμάρτης χτίστηκε μεταξύ του 1875 και 1914 από τον αρχιτέκτονα Πώλ Αμπάντι κατά τη ρωμανο-βυζαντινή περίοδο. Ο Αμπάντι ήταν αρχιτέκτονας ήταν επίσης γνωστός για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Périgueux, τον οποίο επαναδόμησε με αρχιτεκτονική αρκετά παρόμοια με αυτή της Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς της Μονμάρτης.
Η κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης, όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, αποτελούσε ανέκαθεν μια άκρως ιερή και μυστηριώδης θα έλεγε κανείς τοποθεσία. Λέγεται ότι δρυΐδες της εποχής τελούσαν μυστήρια εκεί και τελετές, δοξάζοντας τους θεούς τους και οτι οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει ναούς αφιερωμένους στους θεούς Άρη και Ερμή.
Η έντονη λευκή όψη του ναού, οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο είδος πετρώματος, προερχόμενο από το λατομείο Château-Landon, αλλά όχι μόνο. Σε καιρικές συνθήκες με έντονη υγρασία, ο ασβεστίτης που απαρτίζει το πέτρωμα λειτουργεί σαν χλώριο, “ξεπλένοντας” και ανανεώνοντας το χαρακτηριστικό του λευκό χρώμα. Προφανώς και αυτό είναι έντονης πρακτικής σημασίας αλλά και αλληγορικής σημασίας, απεικονίζοντας την πίστη και την δύναμη της να εξυγιάνει τον άνθρωπο, απομακρύνοντας τις “ακαθαρσίες”.
Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 6 π.μ. έως τις 10.30μ.μ με την είσοδο να είναι δωρεάν ενώ για επισκέψεις σε ομάδες δεν απαιτείται κάποια κράτηση. Η πρόσβαση στο τρούλο βρίσκεται έξω από τη Βασιλική στα αριστερά και από εκεί και έπειτα υπάρχουν… 300 βήματα προς “αναρρίχηση” και χωρίς ανελκυστήρα! Η εκκλησία διατίθεται για επίσκεψη κάθε μέρα από τις 8.30 π.μ. έως τις 8μ.μ. (Μάιο έως Σεπτέμβριο) και 9 π.μ. έως τις 5μ.μ. (Οκτώβριος έως Απρίλιος). Αυτές οι ώρες υπόκεινται σε αλλαγές και μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον υπάρχουν διάφορες τιμές για πρόσβαση στο τρούλο.
Γέφυρα των Τεχνών
Γέφυρα των Τεχνών τοποθετείται ανάμεσα στο Institut de France και το Λούβρο. Χτισμένη μεταξύ των 1801 και 1804, αποτελεί επίσημα την πρώτη σιδερένια γέφυρα που χτίστηκε στο Παρίσι. Είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για φωτογραφίες, καθώς προσφέρει εξαιρετική θέα στο Σηκουάνα και τα γραφικά περιβάλλοντα μνημεία.
Ιστορικά, η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε κατά την εποχή του Ναπολέοντα από τους μηχανικούς Louis-Alexandre de Cessart και Jacques Dillon και είχαν στόχο να το μετατρέψουν σε μιας μορφής κήπο με δέντρα, λουλούδια και παγκάκια. Η διάβαση της γέφυρας ωστόσο δεν ήταν δωρεάν, καθ’ ότι κόστιζε ένα “σου” για να περάσει κανείς.
Σήμερα, αποτελεί έναν τρομερά δημοφιλή προορισμό, ειδικά για ζευγάρια καθώς αποτελεί παράδοση από τα τέλη του 2008, ζευγάρια τουριστών και μη να αφήνουν λουκέτα με τα ονόματά τους χαραγμένα πάνω στο κιγκλίδωμα της γέφυρας και έπειτα να πετούν το κλειδί στον ποταμό Σηκουάνα ως ένδειξη αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ωραίο μεν, αλλά με αρνητικά συνεπακόλουθα καθώς λέγεται ότι το 2012 ο αριθμός των κλειδαριών που καλύπτουν τη γέφυρα έχει καταστεί επίφοβος πλέον, με τις κλειδαριές να συνδέονται με άλλες κλειδαριές. Τον Φεβρουάριο του 2014, εκτιμάται ότι υπήρχαν πάνω από 700.000 κλειδαριές και με την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο 2014, έχουν προστεθεί πολλές χιλιάδες ακόμη, δημιουργώντας μια σοβαρή ανησυχία στις τοπικές αρχές και ένα αντιαισθητικό θέαμα για τους Παρισινούς
Στις 17 Μαρτίου 1975, το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού έχρησε την Γέφυρα των Τεχνών εθνικό ιστορικό μνημείο και ως εκ τούτου, αποτελεί πλέον μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η περίτεχνη “γέφυρα του έρωτα” έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως χώρος για πολιτιστικές εκθέσεις και σήμερα είναι ένα “ανοιχτό στούντιο” για ζωγράφους, καλλιτέχνες και φωτογράφους, ώστε να απαθανατίσει ο καθένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα χρώματα του σούρουπου να αντικατοπτρίζονται και να διαθλώνται από τα ήσυχα νερά του Σηκουάνα.
Παναγία των Παρισίων
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή επίσης και ως Νότρε Ντάμ, αποτελεί έναν μητροπολίτικο χριστιανικό ναό, και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού. Η πολυετής κατασκευή του έκανε την αρχή της το 1163 με τον θεμέλιο λίθο να θέτει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.
Ο ναός ολοκληρώθηκε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα. Είναι ένα από τα πιο ένδοξα και αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά υποδείγματα του περίτεχνου και ερεβώδους γοτθικού ρυθμού και στέκεται περήφανα στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα.
Το παγκοσμίου φήμης μεγαλούργημα αυτό, με μήκος 128μ. και τα 2 κωδωνοστάσια, το καθένα να είναι ύψους 68μ. παραμένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου και προσελκύει παραπάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, καθιστώντας το έτσι σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας και αναπόσπαστο μέρος της εθνικής και διεθνούς κληρονομιάς.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στα εδάφη του ξακουστού και ιστορικού αυτού ναού, στέφθηκε Αυτοκράτορας ο μνημειώδης Ναπολέων Βοναπάρτης. Επίσης, το Γοτθικό αυτό κτίσμα αποτέλεσε τρομερή πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα Βικτώρ Ουγκό με το ανεπανάληπτο μυθιστόρημα η Παναγία των Παρισίων, έχοντας κέντρο δράσης της ιστορίας το ναό καθεαυτού.
Μυστήριο και αγαλλίαση συγχρόνως, προκαλεί η όψη του περίτεχνου και γλαφυρού αυτού ναού με τα εκφραστικά Γκαργκόιλς να προστατεύουν αιώνια και ακούραστα μέσα από την πέτρινη σιωπή τους την πόλη του Παρισιού. Τα γκρίζα μάτια τους να παρακολουθούν τις ζωές εκατομμυρίων Παριζιανών, από την δημιουργία τους έως τώρα, και να έχουν μείνει ακλόνιστα, περιμένοντας υπομονετικά κάποιον να τους απαλλάξει από το χρέος του φύλακα.
Ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από 8:00 έως 18:45 (19:15 το Σάββατο και την Κυριακή) και η είσοδος είναι ελεύθερη!
UPDATE:
Στις 15/4/19 γύρω στις 18:45, ξέσπασε μεγάλη φωτιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, κατεστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του. Κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο. Ευτυχώς σώθηκε το κυρίως κτίσμα και οι πύργοι του.
900 περίπου χρόνια ιστορίας, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με τις ζημιές να είναι εκτεταμένες παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών που πάλευαν 8 ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται σε ατύχημα, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300εκ ευρώ για τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες όταν ξεκινήσυν, θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Το επιβλητικό μνημείο του Παρισιού, επισκέπτονταν κάθε χρόνο περίπου 30εκ τουρίστες.
Εκκλησία Μαντλέν
H Εκκλησία Μαντλέν είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία που κατέχει μια διοικητική θέση στην 8η περιφέρεια του Παρισιού μετά τον διαχωρισμό του σε δήμους και περιφέρειες. Η Εκκλησία Μαντλέν σχεδιάστηκε καθεαυτού ως ναός για τη δοξασία του στρατού του Ναπολέοντα. Ποιος ωστόσο θα φανταζόταν το μαρμάρινο μεγαλείο που κρύβει μέσα του… Ακολουθίες και μυστήρια τελούνται καθημερινά καθώς και γάμοι και κηδείες αντίστοιχα.
Η Εκκλησία Μαντλέν είναι χτισμένη σε νεοκλασικό στιλ και άντλησε έμπνευση από το περίφημο Μαισόν Καρέ στην πόλη Νίμες, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ρωμαϊκούς ναούς στον κόσμο. Έχει 52 Κορινθιακές στήλες, η κάθε μια με 20 μέτρα “ανάστημα”, μήκος 108 μέτρα και πλάτος 43 μέτρα, ενώ το αριστουργηματικό γλυπτό της Τελικής Κρίσεως του Φιλίπ Ιωσήφ Χέντρι Λεμέρ και οι χάλκινες πόρτες της εκκλησίας φέρουν ανάγλυφα που αντιπροσωπεύουν τις Δέκα Εντολές.
Κάτω από τις θολωτές οροφές, στα κελάρια της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής ή καλύτερα γνωστή ως Εκκλησία Μαντλέν, βρίσκεται ένας από τους καλύτερους κρυμμένους μυστικούς “θησαυρούς” του Παρισιού και μια αξέχαστη εμπειρία. Στο υπόγειο της εκκλησίας (είσοδος από την πλευρά της αγοράς λουλουδιών) είναι το Foyer de la Madeleine ή αλλιώς, αίθουσα της Μαντλέν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα και βασική διαφορά της αίθουσας Μαντλέν ως προς τις υπόλοιπες αίθουσες που λειτουργούν από θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες σε όλη τη Γαλλία, είναι το γεγονός ότι στεγάζει ένα εστιατόριο, το οποίο είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή 11:30 π.μ. έως 2:00 μ.μ. εκτός από τις γιορτές, τις σχολικές διακοπές και τον Αύγουστο.
Με την ετήσια συνδρομή των 5 ευρώ για μοναδικά γεύματα και εξυπηρέτηση από εθελοντές κάτω από τις θολωτές οροφές, το πιάτο κοστίζει μόλις 8.50 ευρώ με πλήρες μενού! Μετά το φαγητό, ο καθένας έχει την ελευθερία να απολαύσει στον καφέ του, στο άλλο άκρο της αίθουσας στην πιο φτηνή καφετέρια στο Παρίσι, με τον espresso να κοστίζει μόλις 80 λεπτά!
Το γεύμα απαρτίζεται από ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο! Στα ορεκτικά υπάρχουν τρεις επιλογές, στα κυρίως πιάτα δύο και στο επιδόρπιο έχετε την επιλογή να φάτε γλυκό της ημέρας, παγωτό ή φρούτο. Το κυρίως πιάτο συνοδεύεται από πουρέ πατάτας με βραστά λαχανικά και βασιλικό! Επιπλέον, επικρατεί φοβερό κλίμα και διάθεση! Ποιος θα πίστευε ποτέ πως θα συναντούσε κάτι αντίστοιχο στον διάδρομο μιας κρύπτης;
Ο Πύργος του Άιφελ
σως ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, κατασκευάστηκε μεταξύ 1887 και 1889, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. 300 εργάτες και 300 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι σήμερα, έχτισαν την φήμη του πύργου πιο ψηλά και από τα 324 μέτρα της κορυφής του.
Τα 3 Επίπεδα στον Πύργο του Άιφελ
Όσο εντυπωσιακός είναι από μακριά ο πύργος, άλλο τόσο ενδιαφέρον έχει από κοντά. Θέα, ιστορία, καλό φαγητό και “κρυφά” μικροκαταστήματα.. πόσο πιο Παρίσι;
1ος Όροφος – Εξερεύνηση
Το νέο γυάλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου προσφέρει φανταστική διάφανη θέα 57 μέτρα από τη γη, και συνοδεύετεαι από χώρους αναψυχής, εστιατόρια, και περισσότερα σουβενίρ από όσα θα χρειαστείτε.
Με διαδραστικές παρουσιάσεις, και ξεναγήσεις για παιδιά, σίγουρα υπολογίστε τουλάχιστον 90 λεπτά για μία ικανοποιητική γεύση από όσα προσφέρει ο πρώτος όροφος του πύργου, ενώ αν σκοπεύετε να κάτσετε για φαγητό, σίγουρα το εστιατόριο 58 Tour Eiffel αποτελεί πολύ καλή επιλογή (ενώ το The Buffet είναι κατάλληλο για κάτι γρήγορο στο χέρι).
2ος Όροφος – Έκπληξη
Ανεβαίνωντας στον δεύτερο όροφο (από τα 300 σκαλιά προφανώς, αλλιώς ποια είναι η χάρη;) θα συναντήσετε.. ακόμα περισσότερα εστιατόρια και gift shops, αλλά και μία ακόμα μαγευτικότερη θέα στο πλούσιο Παρίσι.
Εντοπίστε το κατάλληλο μίνι-τηλεσκόπειο γύρω σας, και εξερευνήστε κάθε γωνιά και αξιοθέατο του Παρισίου, μέσα από διαφορετικά μάτια. Αν θέλετε να συνοδεύσετε τα συναισθήματα με το κατάλληλο δείπνο, το Jules Verne είναι μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, βραβευμένη με Αστέρι Michelin.
3ος Όροφος – Ίλιγγος
300 σκαλιά αργότερα, ή ένα ακόμα ασανσέρ, φτάνουμε στον τρίτο και τελευταίο όροφο του πύργου, ή αλλιώς “Vertigo“. Δεν υπάρχουν λόγοι υψοφοβίας, καθώς τα σίδερα καλύπτουν έξυπνα κάθε διάσταση γύρω μας, ενώ αφήνουν άπλετο χώρο για την αμνημόνευτη θέα. Εδώ θα βρείτε το γραφείο του Γουστάβου Άιφελ, όπως και το γνωστό Bar À Champagne.
9 Αξιοσημείωτα Γεγονότα για τον Πύργο του Άιφελ
Ο Γουστάβο Άιφελ δεν είναι ο αυθεντικός σχεδιαστής του Πύργου. Για την ακρίβεια, οι δύο άνδρες που σχεδίασαν το αρχικό πλάνο, είναι οι Maurice Koechlin και Emile Nouguier, δύο μηχανικοί της εταιρείας.
Ενώ η αρχική ιδέα ήταν να γκρεμιστεί ο πύργος μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, η κυβέρνηση έκρινε πως αποτελεί ένα πολύτιμο κτήριο για τις τηλεπικοινωνίες.
Ο Χίτλερ προσπάθησε να τον γκρεμίσει με διαταγή του, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Η Γαλλική αντίσταση απάντησε έξυπνα, κόβοντας όλα τα καλώδια των ανελκυστήρων, και αναγκάζοντας τους Ναζί να ανέβουν με τις σκάλες στην κορυφή ώστε να υψώσουν την σημαία τους.
Ο 3ος και τελευταίος όροφος του πύργου, χρησιμοποιούνταν σαν μετεωρολογικό εργαστήριο από τον Άιφελ, και έπειτα “άνοιξε τις σκάλες του” και σε άλλους επιστήμονες. (Υπάρχει επίσης ένα πριβέ διαμέρισμα του Γουστάβο, που σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό, και έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Τόμας Έντισον).
Σήμερα, οι πιο γενναίοι που θα ανέβουν στην κορυφή, μπορούν να βρουν το γνωστό Champagne Bar, και να απολαύσουν την μαγευτική θέα μαζί με επιλεγμένες σαμπάνιες (13-22€).
Αντίστοιχα, υπόγεια από τον πύργο, υπάρχει μία μυστική στρατιωτική βάση που συνδέεται με ένα μεγάλο τούνελ στην κοντινή Στρατιωτική Σχολή. Πλέον, αποτελεί ένα μικρό μουσείο που ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε!
Υπάρχουν 72 ονόματα από μεγάλους Γάλλους επιστήμονες του 19ου αιώνα χαραγμένα στα σίδερα του πύργου. Όσοι έχετε “όραση γερακιού”, θα μπορέσετε να διακρίνετε στις πλευρές του πύργου, κάτω από το πρώτο μπαλκόνι, ονόματα όπως Φουκώ (Foucault), Φουριέ (Fourier) και Dumas.
Για να διατηρηθεί η “σιδερένια ομορφιά” του πύργου, αλλά και να προληφθεί η σκουριά, χρησιμοποιούνται περίπου 50 τόνοι μπογιάς κάθε 7 χρόνια.
Ενδιάμεσα σε όλα τα σουβενίρ του 1ου ορόφου, θα βρείτε και ένα μίνι-ταχυδρομείο, από όπου μπορείτε να στείλετε καρτ-ποστάλ στους αγαπημένους σας, με το επίσημο γραμματόσημο του Πύργου του Άιφελ!
Κονσιερζερί
Οι λυγμοί και οι σπαρακτικές κραυγές της Μαρίας Αντουανέτας εξακολουθούν να στοιχειώνουν και να ηχούν σιωπηλά στους διαδρόμους του πλέον δικαστικού μεγάρου Κονσιερζερί, που κάποτε ήταν φυλακή και πιο συγκεκριμένα, η παλαιότερη φυλακή του Παρισιού. Κλειδωμένη σε ένα στενό και υγρό μπουντρούμι, η βασίλισσα της Γαλλίας και σύζυγος του Λουδοβίκου XVI πέρασε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες της ζωής της, περιμένοντας έντρομη την εκτέλεσή της στην περίφημη γκιλοτίνα.
Σε κοντινή απόσταση από το Σεν Σαπέλ, το Κονσιερζερί εξακολουθεί να συναρπάζει τους επισκέπτες λόγω του σκοτεινού του ιστορικού υπόβαθρου, μια μακάβρια υπενθύμιση ίσως από την ερεβώδης εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Την εποχή εκείνη φυλακίστηκαν περισσότεροι από 4000 κρατούμενοι πίσω από τα κρύα, σκληρά τείχη αυτού του φυλακιστικού δικαστηρίου, αναμένοντας το τελικό τους… “ραντεβού”. Αυτό με τη γκιλοτίνα.
Επιπλέον, ο Ζώρζ Ζάκ Ντάντον και ο Μαξιμίλιαν Ρομπενσπιέρε, δυο διεφθαρμένα μέλη της Επιτροπής της Δημόσιας Ασφάλειας βρήκαν εδώ τον θάνατό τους από το ίδιο το σύστημα θανάτωσης που εφάρμοζαν. Η γκιλοτίνα δεν έκανε διακρίσεις και δεν έδειχνε έλεος σε κανέναν.
Το μπουντρούμι της αφελούς βασίλισσας μπορεί να παραμένει το πιο δημοφιλές αξιοθέατο, αλλά η αλήθεια είναι πως το Κονσιερζερί κρύβει ακόμη πολλά μυστικά. Άλλο ένα εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί η γοτθική αίθουσα 14ου αιώνα, Ζέν Ντ’ Άρμ (Gens D’Armes) που σε μια μακρινή εποχή κάποτε, στέγαζε τους φρουρούς του βασιλιά. Για όσους είναι αρκετά γενναίοι, μια επίσκεψη στο θάλαμο βασανιστηρίων που βρίσκεται στο Τούρ Μπονμπέκ (Tour Bonbec) είναι παντελώς απαραίτητη. Τέλος, έξω από το κτίσμα, στη γωνία του quai de l’Horloge, θα βρείτε το πρώτο δημόσιο ρολόι του Παρισιού, το οποίο λειτουργεί τέλεια, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πριν από περισσότερους από έξι αιώνες το 1370!
Οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 9:30AM–6PM και το κόστος των εισιτηρίων ανέρχεται στα 15 ευρώ ενώ οι ξεναγήσεις του Σεν Σαπέλ διατίθενται καθημερινά από τις 11πμ έως τις 3μμ με διάρκεια 45 λεπτά. Η καλύτερη ώρα για την βέλτιστη εμπειρία σας στο Κονσιερζερί είναι λίγο πριν το σούρουπο.
Παλάτι του Λούβρου
Το Παλάτι του Λούβρου, που στεγάζει μιας από τις αξιομνημόνευτες και ανείπωτης αξίας συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο, είναι γνωστό πρωτίστως και παγκοσμίως ως μουσείο. Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε ωστόσο, είναι ότι για σχεδόν επτακόσια έτη, τα κτίρια που συντελούν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Λούβρο, ήταν κάποτε μια από τις κύριες κατοικίες των βασιλιάδων και των αυτοκρατόρων της Γαλλίας.
Χτισμένο ελάχιστα μετά το 1190 από το βασιλιά Φιλίπ Ογούστ ως αμυντικό φρούριο, μέχρι το 14ο αιώνα το Παλάτι του Λούβρου είχε μετατραπεί σε μια πολύ πολυτελής και περίτεχνη βασιλική κατοικία, με τον Φραγκίσκο A΄ της Γαλλίας στη συνέχεια, να λαμβάνει την απόφαση να το μετατρέψει σε αναγεννησιακού τύπου παλάτι. Με την πάροδο του χρόνου παρουσιάστηκε ραγδαία ανάπτυξη στην έκταση και αρχιτεκτονική του βασιλικού κτήματος υπό την κυριαρχία του Ερρίκου Δ΄, ο οποίος στη συνέχεια, διέταξε να ενωθεί μέσω μιας μεγάλης γκαλερί το Παλάτι του Λούβρου με το Παλάτι του Κεραμεικού που χτίστηκε από τη Αικατερίνη των Μεδίκων, σταματώντας στις όχθες του Σηκουάνα.
Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, που κατοίκησε στο Λούβρο μέχρι την αναχώρησή του για τις Βερσαλλίες το 1678, ολοκλήρωσε το δικαστήριο Κούρ Καρέ (Cour Carrée), αποκλείνοντάς το από την πόλη, με μια σειρά από κιονοστοιχίες. Όταν το δικαστήριο μετακινήθηκε στις Βερσαλλίες, οι γαλλικοί μονάρχες πλέον έχασαν το ενδιαφέρον για το Παλάτι του Λούβρου.
Η τελική ολοκλήρωση του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος Λούβρου-Κεραμεικού δεν επέζησε για πολύ καθώς στις 23 Μαΐου 1871, κατά τη διάρκεια της καταστολής της Παρισινής Κομμούνας, δώδεκα άνδρες υπό τις εντολές ενός εξτρεμιστή Κομμουνάρου, ονόματι Νταρντέλλ, έκαναν οργανωμένη επίθεση στον Κεραμεικό χρησιμοποιώντας πετρέλαιο, υγρή πίσσα και τερεβινθίνη.
Η φωτιά διήρκεσε 2 μέρες συντελώντας στην ολάσχερη καταστροφή του ανακτόρου. Ήταν μόλις στις 25 Μαΐου όταν η πυροσβεστική υπηρεσία των Παρισίων και το 26ο Τάγμα Κυνηγών της Αφρικής κατόρθωσαν να σβήσουν τη φωτιά. Εξτρεμιστές Κομμουνάροι έθεσαν πυρ και σε άλλα τμήματα του Λούβρου, τα οποία επίσης καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από θαύμα, λέγεται, ότι παρέμεινε ακέραιο και το εν λόγω κτίσμα που αποτελεί το σημερινό μουσείο του Λούβρου, καθώς οι εξτρεμιστές είχαν στόχο να καταστρέψουν και αυτό αλλά προφανώς και απέτυχαν.
Πάνθεον
Ο Πάνθεον αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα στη Λατινική συνοικία του Παρισιού που αρχικά χτίστηκε ως εκκλησία αφιερωμένη στην θαυματουργή Αγία Γενοβέφα των Παρισίων και φιλοξενεί τη λειψανοθήκη που περιείχε τα λείψανα της. Έπειτα από πολλές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, λειτουργεί πλέον ως μαυσωλείο που περιέχει τα ερείπια διακεκριμένων Γάλλων πολιτών και πρόκειται για ένα πρώιμο παράδειγμα νεοκλασικισμού, με πρόσοψη πανομοιότυπη με το αντίστοιχο Πάνθεον στη Ρώμη.
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV όταν υπέκυψε στην ασθένεια που τον έπληττε, ορκίστηκε το 1744 ότι αν ανακάμψει, θα αντικαταστήσει την ερειπωμένη εκκλησία της Μονής Αγία Γενοβέφας των Παρισίων με ένα κτίριο ανάξιο της προστάτιδας και Αγίας του Παρισιού. Όταν πλέον ανάρρωσε, τήρησε τον όρκο του και ανέθεσε στον σχεδιασμό και την επιμέλεια των εργασιών στον Αβέλ-Φρανσουά Ποισόν, ο οποίος έπειτα από έναν χρόνο, το 1755, έκρινε άξιο να αναλάβει αυτό το έργο να σχεδιάσει την εκκλησία τον Ζάν Ζακ Σουφλώ. Από αυτό το σημείο και έπειτα, τα σχέδια άρχισαν να τείθενται σε εφαρμογή με τις πρώτες εργασίες να ξεκινούν δύο χρόνια αργότερα.
Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες που κείτονται στον αιώνιο ύπνο στους σιωπηλούς θαλάμους του Πάνθεον είναι και ο Βολταίρος, ο περίφημος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς (ο πρεσβύτερος), γνωστός για τα μυθιστορήματά του “Ο Κόμης Μοντεχρήστος” και “Οι Τρεις Σωματοφύλακες”, ο φιλόσοφος Ζάν Ζακ Ρουσώ και πολλοί ακόμη!
Η εικονική σιλουέτα και ο περίτεχνος θόλος του Πάνθεον στην κορυφή του Montagne Sainte-Geneviève, του ιστορικού λόφου της Λατινικής συνοικίας διατίθεται στο κοινό από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβρη με ωράριο από τις 10πμ-6:30μμ και από τον Οκτώβριο ώς τον Μάρτιο από τις 10πμ-6μμ. Το κόστος εισόδου είναι στα 9 ευρώ αλλά ποικίλλει ανά άτομο καθώς με αρκετά κριτήρια γίνεται μείωση του κόστους ή ακόμη και δωρεάν είσοδος.
Το Πάνθεον διατίθεται για δωρεάν επίσκεψη κάθε πρώτη Κυριακή του μηνός από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους βρίσκονται κάτω των 26 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δωρεάν επίσης είσοδο έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και οι συνοδοί τους, άνεργοι και νέοι και παιδιά κάτω των 18 ετών.
Μουσείο του Λούβρου
Το περίφημο Μουσείο του Λούβρου (Musée du Louvre) αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα καθώς και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Τοποθετείται στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, στις όχθες των ήσυχων νερών του Σηκουάνα και φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς, με το πρώτο έργο τέχνης που προστέθηκε στη συλλογή να είναι ο πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον 16ο αιώνα.
Έχει συνολική έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η κύρια είσοδος του μουσείου είναι η χαρακτηριστική πυραμίδα από γυαλί, η οποία κατασκευάστηκε το 1989 από τον διάσημο αρχιτέκτονα I.M. Pei. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να διοχετεύεται το φυσικό φως του ήλιου μέχρι και το υπόγειο.
Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι πολλά από τα διάσημα εκθέματα της συλλογής τους δεν διατίθενται για τα μάτια μας, καθώς λέγεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 445.000 κομμάτια και ότι το σύνολο των αποκτημάτων του εκτίθενται αποτελεί μόλις το 8% τους!
Το Λούβρο, προτού πάρει την σημερινή καθεαυτού του μορφή αποτελούσε αρχικά φρούριο τον 12ο αιώνα, ενώ τον 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι. Η σημερινή του ένδοξη μορφή χρονολογείται τον 15ο αιώνα, όταν έγινε η κατασκευή της πρώτης πτέρυγας κατά μήκος του Σηκουάνα, ενώ σε διάρκεια χρόνου επεκτάθηκε ακόμη παραπάνω, ολοκληρώνοντας την σημερινή του εικόνα και έκταση.
Το μουσείο του Λούβρου είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 9πμ–6μμ καθημερινά εκτός από Τρίτες και το κόστος εισόδου είναι στα 19.50 ευρώ για το απλό εισιτήριο. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα μνημεία και εκθέματα με αντίστοιχη άυξηση στο κόστος. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα… νυχτερινών εξορμήσεων στο Μουσείο του Λούβρου (με νόμιμο τρόπο πάντα- μην ξεφεύγουμε) μέχρι τις 9.45 μ.μ. τις Τετάρτες και τις Παρασκευές σε συνδυασμό με τη δοκιμή διαφόρων παλαιωμένων κρασιών από το υπέροχο κελάρι του Λούβρου. Τι καλύτερο από αυτό; Ωστόσο προτείνουμε την online κράτηση των εισιτηρίων για να αποφύγετε τις ουρές ανθρώπων κολοσσιαίων διαστάσεων!
Ντίσνεϋλαντ
Η Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού, αρχικά Euro Disney Resort, αποτελεί ένα θέρετρο ψυχαγωγίας στην περιοχή Marne-la-Vallée, μια νέα πόλη που βρίσκεται 32 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Παρισιού και είναι δίχως αμφιβολία, το πιο δημοφιλές θεματικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη.
Το θέρετρο καλύπτει συνολική έκταση 4.800 στρεμμάτων και περιλαμβάνει δύο θεματικά πάρκα, πολλά θέρετρα ξενοδοχείων, ένα εμπορικό κέντρο, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και ένα γήπεδο γκολφ, πέραν αρκετών εγκαταστάσεων αναψυχής και διασκέδασης. Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στις 12 Απριλίου 1992 και από τότε αποτελεί μοναδικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους.
Να και ένα μυστήριο να εξιχνιάσετε! Όπως σε όλα τα πάρκα της Ντίσνεΐ, υπάρχουν εκατοντάδες “κεφάλια” του Μίκυ Μάους κρυμμένα καθ’ όλη την έκταση Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού. Αυτά τα “κρυμμένα κεφάλια Μίκυ Μάους” είναι διάσπαρτα σε πλακάκια, ρολόγια, κιγκλιδώματα, πόρτες, ή ακόμα και σε τρύπες εξαερισμού! Είστε αρκετά παρατηρητικοί ώστε να τα εντοπίσετε;
Πιο θεαματικές επιλογές αποτελούν σίγουρα το roller coaster Star Wars Hyperspace Mountain, το Rock ‘n’ Roller Coaster, το περιπετειώδες στοιχειωμένο σπίτι Phantom Manor και φυσικά η σπηλιά του δράκου που παραπέμπει φοβερά σε αυτόν της Maleficent από την ωραία κοιμωμένη, La Tanière du Dragon!
Το κόστος εισόδου για μια ημέρα ξεκινά από 49 ευρώ και διαρκεί 10 ώρες, ενώ το εισιτήριο των πολλαπλών επισκέψεων κυμαίνεται στα 150 ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό των ημερών που επιθυμείτε.