Λονδίνο – Τα σημαντικότερα αξιοθέατα
Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ και Μπίγκ Μπέν
Τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ στεγάζουν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτά συνεδριάζουν η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων. Δεσπόζουν στην όχθη του Τάμεση στο κέντρο του Λονδίνου. Τα ανάκτορα μαζί με τον Πύργο του Ρολογιού των Ανακτόρων, το γνωστό “Μπιγκ Μπεν”, είναι μία ιδιαίτερα χαρακτηριστική εικόνα που δομεί το απόλυτο σήμα κατατεθέν της πόλης.
Το αρχικό κτίριο των ανακτόρων “παλιά ανάκτορα” που χρονολογούνταν από τον 11ο αιώνα, καταστράφηκαν από μια μεγάλη πυρκαγιά το 1834. Ανάμεσα στα 96 σχέδια που προτάθηκαν για κατασκευή, κέρδισε το νεογοτθικό σχέδιο του Σερ Τσαρλς Μπάρι που διατηρούσε ως ένα βαθμό το αρχικό ύφος του κτίσματος. Η κατασκευή των νέων Ανακτόρων του Ουεστμίνστερ ολοκληρώθηκε το 1870. Σήμερα, είναι ένα από τα κέντρα της πολιτικής ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ο Πύργος του Ρολογιού με ύψος 96,3 μέτρα βρίσκεται στην άκρη των ανακτόρων και ονομάζεται “Μπιγκ Μπεν” (Μεγάλη Καμπάνα). Το όνομά του προκύπτει από την τεράστια καμπάνα που φιλοξενεί η οποία ζυγίζοντας 13,8 τόνους είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας. Το επιβλητικό ρολόι του πύργου είναι το μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο και λειτουργεί αδιάκοπα από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1859. Μάλιστα σημαίνει την ώρα με τεράστια ακρίβεια, πετυχαίνοντας επίπεδα ακρίβειας δευτερολέπτου, κάτι που θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο από τους ωρολογοποιούς του 19ου αιώνα.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκετε άλλο ένα διάσιμο αξιοθέατο του Λονδίνου, το Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σίγουρα μια ξενάγηση στα σε αυτά τα δύο μοναδικά μνημεία θα σας δώσει μια κατατοπιστική εικόνα της Βρετανικής πολιτικής παράδοσης και της βασιλικής ιστορίας του τόπου.
Μάτι του Λονδίνου
Με ύψος 135 μέτρα και ακριβώς δίπλα στον Τάμεση αυτή η τεράστια ρόδα και πλέον ένα βασικό αξιοθέατο της πόλης προσφέροντας μια καταπληκτική θέα ολόκληρης της περιοχής του Λονδίνου.
Η ρόδα-παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για τον εορτασμό του μιλένιουμ (millennium) την πρωτοχρονιά του 2000 έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways. Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις θα σας δώσει όλο το χρόνο να απολαύσετε την πανοραμική θέα που με καθαρό καιρό σας επιτρέπει να δείτε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά. Το βράδυ που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και η πόλη είναι φωταγωγημένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό.
Πλατεία Τραφάλγκαρ και Πύλη του Ναυάρχου
Η Πλατεία Τραφάλγκαρ είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Λονδίνου και σημείο συνάντησης από τα χρόνια του μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Το όνομα της πλατείας ήταν Τσάρινγκ Κρός (Charing Cross) και έτσι ονομάζεται ακόμα ο σταθμός του μετρό στο νότιο άκρο της. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας δεσπόζει η Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζει πάνω από 2 χιλιάδες αξιόλογα έργα.
Το μνημείο που εντυπωσιάζει στην πλατεία δεν είναι παρά η στήλη του Λόρδου Ναυάρχου Οράτιου Νέλσων ο οποίος νίκησε τον στόλο του Ναπολέων το 1805 αν και ο ίδιος έπεσε στη μάχη. Η στήλη συνοδεύεται από τέσσερα αγάλματα λιονταριών. Στη νότια πλευρά της πλατείας υπάρχει η επιβλητική πύλη του Ναυάρχου όπου ο δρόμος οδηγεί μέσα από ένα πάρκο στο παλάτι του Μπάκινγχαμ.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πρεσβείες διαφόρων κρατών. Ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η πλατεία δεν είναι σχεδόν ποτέ άδεια! Πολλοί τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες και ακόμα περισσότεροι κάνουν εδώ ένα διάλειμμα στην περιήγησή τους και ξεκουράζονται δίπλα στο συντριβάνι.
Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Το 1826, ο βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος ζήτησε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα John Nash να επεκτείνει το έως τότε γνωστό “Σπίτι του Μπάκιγχαμ”. Τελικά, το αποτέλεσμα του μεγαλόπνοου έργου της επέκτασης ήταν η μετατροπή του το σε ένα επιβλητικό παλάτι.
Ο ίδιος ο βασιλιάς απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί το έργο και έτσι η Βασίλισσα Βικτωρία ήταν η πρώτη που έμεινε στο παλάτι. Αυτή μετακόμισε από το Παλάτι του Κένσινγκτον, στο νέο παλάτι του Μπάκιγχαμ τον Ιούλιο του 1837, τρεις εβδομάδες μετά την προσχώρησή της στο θρόνο.
Το παλάτι έχει περίπου 600 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων της αίθουσας του θρόνου, μιας αίθουσας χορού και της πινακοθήκης, ενώ διαθέτει μέχρι και πισίνα. Όταν ο Βασιλιάς βρίσκεται εντός του παλατιού υψώνεται η σημαία “Royal Standard” που αντιπροσωπεύει τον βασιλιά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ όταν ο Βασιλιάς είναι απών, υψώνεται η “Union Flag”, ή “Union Jack”, που είναι η εθνική σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή συνδυάζει τους σταυρούς των τριών χωρών που ενώνονται κάτω από έναν Βασιλιά, τα βασίλεια της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.
Η Βασιλική Πινακοθήκη είναι επισκέψιμη και περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής φημισμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικά έργα από περιοχές του κόσμου που υπήρξαν Βρετανικές αποικίες. Ο επισκέπτης εισέρχεται και σε ένα τμήμα του ανακτόρου που ζει η βασιλική οικογένεια, έχοντας πρόσβαση σε εκθέσεις από τη βασιλική συλλογή που προέρχονται από την εποχή της αποικιοκρατίας.
Καθημερινά στις 11 π.μ. γίνεται η αλλαγή της φρουράς που αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετά δωμάτια που περιλαμβάνονται στο εισιτήριο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχετε όμως υπόψιν σας, ότι κατά τους δύο καλοκαιρινούς μήνες που η βασιλική οικογένεια απουσιάζει και μπορείτε να επισκεφτείτε μεγαλύτερο μέρος των ανακτόρων.
Τάουερ Μπρίτζ
Η διάσημη αυτή γέφυρα και ορόσημο του Λονδίνου έχει μήκος 265 μέτρων και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1894. Είναι κινούμενη επιτρέποντας τα μεγάλα πλοία να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να φτάσουν μέχρι τη γέφυρα του Λονδίνου. Αποτελεί συνδυασμό κινητής και κρεμαστής γέφυρας, με δύο πύργους που έχουν ύψος 65 μέτρων και φιλοξενούν τον μηχανισμό κίνησης.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό των δύο πύργων, να δείτε τον μηχανισμό ανέλκυσης και να περπατήσετε στην πεζογέφυρα που ενώνει τους πύργους. Στις μέρες μας ανοιγοκλείνει περίπου 1000 φορές το χρόνο. Το πρόγραμμα αναρτάται στην ιστοσελίδα της γέφυρας και ο καθένας μπορεί να είναι παρόν όταν η γέφυρα είναι σε λειτουργία.
Τα εισιτήρια της εισόδου στην Τάουερ Μπρίτζ εκτός από την πρόσβαση το εσωτερικό των δύο πύργων που περιλαμβάνουν τον μηχανισμό, δίνουν τη δυνατότητα να περπατήσετε στο γυάλινο δάπεδο που ενώνει τις δύο κορυφές των πύργων και προστέθηκε το 1982. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να περπατάς σε γυαλί σε ύψος 40 μέτρων πάνω από τον Τάμεση!
Μαντάμ Τισό
Το διάσημο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Λονδίνου «Μαντάμ Τισό» φιλοξενεί κέρινα ομοιώματα, σε αληθινές διαστάσεις. Τα κέρινα αυτά γλυπτά, απεικονίζουν με συγκλονιστική λεπτομέρεια διάφορα ιστορικά πρόσωπα, αλλά και διασημότητες της σύγχρονης εποχής όπως ηθοποιούς, τραγουδιστές, πολιτικούς κ.α. Έτσι με μια απλή περιήγηση ο επισκέπτης μπορεί να φωτογραφηθεί με διάσημους κινηματογραφικούς σταρ έως και με πολιτικούς ηγέτες και επιστήμονες. Το μουσείο ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Marie Tussaud το 1835.
Η Marie Tussaud (πατρικό όνομα Anna Maria Grosholtz) γεννήθηκε το 1765, ο πατέρας της σκοτώθηκε στον πόλεμο και μητέρα της Μαρίας, δούλευε ως οικονόμος για έναν διάσημο φυσικό, των Dr. Philippe Curtius στη Βέρνη της Αυστρίας. Ο Philippe Curtius ήταν και ειδικός στην τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων και δίδαξε τη γνώση του στη Μαρί. Μάλιστα το πρώτο κέρινο ομοίωμα που φιλοτέχνησε η καλλιτέχνιδα ήταν αυτό του Βολταίρου, το 1777.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1835, η Μαρί εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ίδρυσε το πρώτο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Σήμερα η αλυσίδα μουσείων που φέρει το όνομά της έχει ανοίξει περισσότερα από 20 μουσεία σε 4 ηπείρους και η επωνυμία “Μαντάμ Τισό” είναι παγκοσμίως γνωστή.
Κάστρο του Γουίντσορ
Το Κάστρο του Γουίντσορ είναι το πιο διάσημο από όλα τα κάστρα στην Αγγλία και μια κύρια κατοικία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Είναι επίσης το μεγαλύτερο και αρχαιότερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο καθώς αποτελεί βασιλική κατοικία για σχεδόν 1.000 χρόνια, από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή! Κατά την πάροδο του χρόνου, όλοι οι μονάρχες έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στο κάστρο, αλλά ο λόφος τριγύρω και εξωτερικοί τοίχοι είναι ακόμα στην ίδια θέση όπως στην εποχή του Γουλιέλμου.
Η στρατηγική θέση του Γουίντσορ, 20 μίλια δυτικά του Λονδίνου, κοντά στις όχθες του ποταμού Τάμεση, έκανε επιτακτική την ανέγερση ενός φρουρίου. Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Β΄ κατασκεύασε το πρώτο πέτρινο κτίριο στην περιοχή το 1170s. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ ‘, ο οποίος γεννήθηκε στο κάστρο, κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του Ερρίκου στο 1350 και τα αντικατέστησε με ένα νέο κάστρο με κυκλικό τείχος και με υπερυψωμένο ανάχωμα στο κέντρο του κάστρου. Αυτή η κεντρική κατασκευή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, αν και με σημαντικές μετατροπές.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στο φρούριο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εδουάρδου Δ ‘(1461-1483). Το εκκλησάκι ολοκληρώθηκε από το βασιλιά Ερρίκο Θ΄ (1509-1547), ο οποίος είναι θαμμένος εκεί μαζί με εννέα άλλους Βρετανούς μονάρχες.
Το πιο αιματηρό επεισόδιο στην ιστορία του κάστρου του Γουίντσορ πραγματοποιήθηκε κατά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, όταν τα στρατεύματα του Όλιβερ Κρόμγουελ (Oliver Cromwell) κατέλαβαν το κάστρο και το χρησιμοποίησαν ως φρούριο και έδρα της κοινοβουλευτικής παράταξης.
Ο έκπτωτος μονάρχης Κάρολος, φυλακίστηκε εν συντομία στο και θάφτηκε εδώ μετά τον αποκεφαλισμό του το 1648. Μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660, ο Κάρολος ο Β΄ άρχισε μια από τις πιο εκτεταμένες περιόδους αποκατάστασης και επέκτασης στην ιστορία του Γουίντσορ. Μιμούμενος την υπερβολή των Βερσαλλιών στη Γαλλία, ο Κάρολος σχεδίασε δεντρόφυτους λεωφόρους και όμορφους κήπους και ανοικοδόμησε και τα βασιλικά διαμερίσματα.
Μετά το θάνατο του Καρόλου Β ‘, οι διάδοχοι Βασιλείς μέχρι τον Γεώργιο τον Γ΄ προτιμούσαν να ζουν σε άλλα παλάτια και κάστρα στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Γεωργίου ΙΙΙ, Γεωργίου Δ΄ (1820-1830), ξεκίνησε μία ανοικοδόμηση που μετέτρεψε το κάστρο στο θεαματικό γοτθικό παλάτι που βλέπετε σήμερα.
Το Γουίντσορ εξακολουθεί στις μέρες μας να αποτελεί κύρια κατοικία της βασιλικής οικογένειας, αλλά ένα μεγάλο μέρος του είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Άλλα αξιοθέατα στο κάστρο του Γουίντσορ περιλαμβάνουν την καθημερινή αλλαγή της φρουράς, που είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από ότι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν έναν πλούτο έργων ζωγραφικής, εξαιρετικών διακοσμήσεων και επίπλων αντίκες και μια επίσκεψη στο Κάστρο του Γουίντσορ θα σας είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.
Πύργος του Λονδίνου
Αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή για να εδραιώσει την εισβολή του το 1066. Αργότερα διάφοροι Βασιλείς το επέκτειναν και το οχύρωσαν με πύργους για να διατελέσει ως ένα ασφαλές κάστρο για τη διαμονή τους και για να φυλακίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Σήμερα είναι γνωστό ως τόπος φύλαξης των κοσμημάτων της Βασιλείας. Οι φύλακές του φορούν έως και σήμερα τις παραδοσιακές στολές και επιπλέον ξεναγούν τους τουρίστες στο εσωτερικό του. Διάσημα πρόσωπα της Βρετανικής ιστορίας “φιλοξενήθηκαν” στα κελιά των πύργων του και μερικοί είχαν τραγικό θάνατο. Στον πύργο επίσης μπορείτε να δείτε το προσωπικό οπλοστάσιο των βασιλέων και συχνά γίνονται αναπαραστάσεις σημαντικών γεγονότων. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην αναλυτικότατη ιστοσελίδα του Πύργου του Λονδίνου.
Αββαείο του Ουέστμινστερ
Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Λονδίνου είναι το Αβαείο του Ουέστμινστερ, μία όμορφη γοτθική εκκλησία που συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα από τους Βενεδικτίνους μοναχούς ως τόπος λατρείας του Αγίου Πέτρου, ενώ η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1245 από τον Ερρίκο τον Γ’ για να αποτελέσει τον τόπο ταφής του, αλλά και των απογόνων του.
Η μακραίωνη ιστορία του μεγαλοπρεπή ναού του έχει συνδεθεί με μεγάλες προσωπικότητες της Βρετανίας, καθώς φιλοξενεί τους τάφους του Κάρολου Ντίκενς, του Τζέφρι Τσότσερ και του Κάρολου Δαρβίνου. Εντός του Αβαείου εκτίθεται ένας ανεκτίμητης αξίας ιστορικός θησαυρός, με έργα τέχνης χρονολογούμενα από τον 12ο αιώνα, γλυπτά και ομοιώματα μοναρχών της Βρετανίας.
Άλλα διάσημα εκθέματα του Αβαείου είναι το άγαλμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος και ο τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στον κυρίως ναό. Στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας, το Αβαείο του Ουέστμιντερ φιλοξένησε τον Βασιλικό γάμο του Πρίγκηπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, ένα γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον όλου πλανήτη και πλέον εντός του πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με θέμα το μεγάλο αυτό γεγονός.
Το αβαείο δέχεται επισκέπτες καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες και περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Παλάτι του Κένσινγκτον
Το παλάτι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο αποτελεί βασιλική κατοικία για πάνω από 300 χρόνια. Με εντολή της βασίλισσας Βικτωρίας, τα βασιλικά δωμάτια άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό το 1899, στον εορτασμό των 80ων γενεθλίων της. Έκτοτε αποτελεί τόσο ιδιωτική κατοικία της βασιλικής οικογένειας όσο και δημόσιο μουσείο.
Μία από τις πιο διάσημες κατοίκους του παλατιού ήταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ουαλίας, που έζησε στο παλάτι μεταξύ του 1981, μετά τον γάμο της με τον πρίγκηπα Κάρολο και του 1997 όταν βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σήμερα αποτελεί την επίσημη κατοικία της οικογένειας του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέμπριτζ, καθώς και άλλων μελών τις βασιλικής οικογένειας. Ενώ ξεχωρίζει για τους όμορφα διαμορφωμένους κήπους και τις βασιλικές εκθέσεις που φωτίζουν τη ζωή των πιο διάσημων κατοίκων της Βρετανίας.
Το 2012 το παλάτι άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από μία ανακαίνιση που κράτησε 2 χρόνια και κόστισε 12 εκατομμύρια λίρες. Τότε κατασκευάστηκε ένα καφέ, δύο καταστήματα καθώς και τέσσερις νέες διαδρομές για τους επισκέπτες. Μπορεί τα ιδιαίτερα διαμερίσματα της να μην άνοιξαν ποτέ για το κοινό, το παλάτι ωστόσο έχει σε έκθεση αρκετά από τα φορέματα της στη συλλογή με τα βασιλικά ενδύματα.
Το παλάτι δέχεται επισκέπτες καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ για την είσοδό σας, απλά δείξτε το εισιτήριό σας με το smartphone σας στο εκδοτήριο εισιτηρίων στην είσοδο του παλατιού. Επίσης, έχετε υπόψιν σας ότι η τελευταία είσοδος επιτρέπεται έως και 2 ώρες πριν το κλείσιμο.
Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου
Βρίσκεται στην περιοχή το Κόβεντ Γκάρντεν (Covent Garden) και από το 1980 στεγάζεται στην παλιά αγορά λουλουδιών. Μία επίσκεψη σε αυτό, αφηγείται την ιστορία των μεταφορών στο Λονδίνο τα τελευταία 200 χρόνια. Και χωρίς καμία αμφιβολία, η εξέλιξη της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα κοινωνικά, τα τεχνολογικά και τα οικονομικά θαύματα που βίωσε η πόλη, τα οποία τη μετέτρεψαν σε παγκόσμια πρωτεύουσα.
Τα εκθέματα εστιάζουν σε οχήματα και συστήματα δημόσιων μεταφορών ξεκινώντας από τα ιππήλατα λεωφορεία του 18ου αιώνα μέχρι τον πρωτοποριακό υπόγειο σιδηρόδρομο και το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του μετρό. Τα πασίγνωστα κόκκινα διώροφα λεωφορεία και τα μοναδικά μαύρα ταξί διαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης και μέσα στην ιστορία έγιναν το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου.
Πλατείες του κεντρικού Λονδίνου
Αυτές οι τρεις πλατείες του κεντρικού Λονδίνου αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους και κάθε μια από αυτές έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει.
Η Covent Garden ήταν η πρώτη πλατεία της πόλης με την κεντρική αγορά τροφίμων και λαχανικών η οποία απομακρύνθηκε το 1973 και με μία ανακαίνιση η πλατεία προσφέρει πολλά μικρά μαγαζιά, καφέ και πολλούς πλανόδιους μουσικούς και καλλιτέχνες. Υπάρχουν επίσης πολλά θέατρα περιμετρικά της πλατείας.
Η Leicester Square είναι γεμάτη με πολυκινηματογράφους όπου γίνονται οι πρεμιέρες γνωστών ταινιών με κόκκινα χαλιά και πλειάδα αστέρων να παραβρίσκονται κάθε φορά. Στην πλατεία υπάρχουν και πολλά θέατρα και ένα γραφείο εισιτηρίων όπου διαθέτει τα εισιτήρια για τα θεάματα στη μισή τιμή!
Η Piccadilly Circus έχει στο κέντρο της το γνωστό αγαλματάκι του φτερωτού θεού Έρωτα. Είναι κομβικό σημείο της κυκλοφορίας του κέντρου και οι τεράστιες γιγαντοοθόνες με τις διαφημίσεις παρομοιάζουν την Piccadilly με την πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου
Φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία και ταυτόχρονα ένα από τα πιο αξιόλογα του κόσμου.
Ιδρύθηκε το 1824 και αρχικά φιλοξένησε μία συλλογή 38 πινάκων που αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Τζον Τζούλιους Ανγκερστάιν. Η συλλογή εκτέθηκε αρχικά στο σπίτι του τραπεζίτη, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή της. Τελικά το 1831 αποφασίστηκε η κατασκευή κτιρίου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη.
Αν και αρχικά το κτίριο καταλάμβανε πολύ μικρότερη έκταση, με διάφορες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν, πλέον οι αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου καταλαμβάνουν συνολικά 46.396 τ.μ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 18 αίθουσες, όπου εκτίθενται έργα χρονολογούμενα από από το 13ο έως και τον 20ό αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από μεγάλους ζωγράφους του δυτικού πολιτισμού, πολλών διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων.
Ειδικά αφιερώματα, περιοδικές εκθέσεις καθώς και ειδικές ξεναγήσεις για παιδιά, κάνουν την επίσκεψη στην Πινακοθήκη ακόμη πιο συναρπαστική. Εκτός από την έκθεση των έργων τέχνης, διατίθεται κατάστημα με αναμνηστικά, καφέ και εστιατόριο. Μία μόνο επίσκεψη δεν αρκεί για να δει κανείς όλα τα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης – μπορείτε ωστόσο να πάρετε μία ιδέα από την ιστοσελίδα της, όπου δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης.