TOP
Image Alt

Ταξιδιωτικό Γραφείο Θεσσαλονίκη

Βουδαπέστη – Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Βασιλικό Ανάκτορο Βούδας (Buda Castle)

Πάνω στο μεγαλόπρεπο λόφο της Βούδας και λόγω της θαυμάσιας γεωγραφικής θέσης οι εκάστοτε κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν οχυρωματικά έργα και προστατευτικά τείχη καταφεύγοντας εκεί σε περιόδους επιδρομών και πολέμων. Ο βασιλιάς Μπέλα Δ’ κατά τον 13ο αιώνα οχύρωσε το λόφο της Βούδας προκειμένου να προστατεύσει το λαό του από τις επιδρομές των Τατάρων και τον Μογγόλων, ενώ 200 χρόνια αργότερα κατά τη λαμπρή περίοδο βασιλείας του Ματθία Κορβίνου αναγέρθηκε ένα γοτθικό ανάκτορο.

Οι μακραίωνες συγκρούσεις των χριστιανών με τους Οθωμανούς οδήγησε σε αλλεπάλληλες καταστροφές, ωστόσο οι Αψβούργοι υπό τη Μαρία Θηρεσία ξανάκτισαν με εντυπωσιακό τρόπο τόσο το ανάκτορο όσο και την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου. Σήμερα εσείς θα αντικρίσετε μία Βούδα αναγεννημένη πάνω σε αυτά τα πλαίσια τη δεκαετία του 1950, καθώς το έτος 1945 οι μάχες μεταξύ των προελαύνοντων σοβιετικών και των Γερμανών και Ούγγρων συνεργατών τους ήταν τρομερές αφήνοντας στάχτη κι ερείπια.

Το βασιλικό ανάκτορο με τον εντυπωσιακό θόλο έχει πλέον αποκατασταθεί και μπροστά του στέκει περήφανα το άγαλμα του πρίγκηπα Ευγενίου της Σαβοΐας, οι νίκες του οποίου επί των Τούρκων απέφεραν την απελευθέρωση της Ουγγαρίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Αξίζει να περιηγηθείτε με τα πόδια στο Κάστρο και να θαυμάσετε τις λαμπρές πύλες, τις κρήνες και τα τείχη, ενώ στην περιοχή του βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα (Εθνική Πινακοθήκη, Προμαχώνας των Ψαράδων, Εκκλησία του Ματθία, Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας) που περιγράφονται παρακάτω. Τέλος,ενδείκνυται να κατεβείτε το πέτρινο μονοπάτι από το κάστρο προς το ποτάμι όταν νυχτώνει καθώς θα βρείτε την ευκαιρία να βγάλετε πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες την πιο όμορφα φωταγωγημένη πόλη της Ευρώπης.

Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας (Hungarian National Gallery)

Εάν είστε φίλοι της τέχνης θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία και την ομορφιά των εκθεμάτων που παρουσιάζονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κάστρου της Βούδας και φυσικά επιβάλλεται η επίσκεψη σας σε αυτή. Τα εκθέματα, γλυπτά και κυρίως πίνακες, αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο του ουγγρικού έθνους ανά τους αιώνες, από το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και φιλοξενούνται στο κτίριο του Βασιλικού Ανακτόρου από το 1975.

Στον πρώτο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα έργα της εποχής της Αναγέννησης και του μπαρόκ, στο δεύτερο εκτίθενται δημιουργήματα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα και στον τρίτο από το 1945 και μετά, ενώ η πινακοθήκη συχνά φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως θα απολαύσετε και έργα τέχνης αλλοδαπών καλλιτεχνών, όπως το άγαλμα του Ροντέν και πίνακες των Monet, Gauguin αλλά και του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion)

Το συγκεκριμένο νεορομανικό μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ το 1895 και είναι ίσως το ομορφότερο σημείο ολόκληρης της πόλης, καθώς αποτελεί μία μάλλον αισθητική προσθήκη στο Λόφο του Κάστρου αν και ο θρύλος θέλει τη συντεχνία των ψαράδων να αναλαμβάνει την περιφρούρηση στους συγκεκριμένους Πύργους υψηλής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.

Η υψηλή αισθητική του προμαχώνα και η ανεμπόδιστη θέα που προσφέρουν προς τον Δούναβη, την Πέστη και το Κοινοβούλιο θα σας μαγέψουν προσφέροντας τη δυνατότητα για αξέχαστες φωτογραφίες, ενώ εκεί υπάρχουν και καφέ. Μπροστά ακριβώς από το μνημείο βρίσκεται το άγαλμα του βασιλιά της Ουγγαρίας Στεφάνου, μεσαιωνικού ηγεμόνα της χώρας, γιου του Μπέλα Δ’ και της Ελληνίδας Μαρίας Λασκαρίνας.

Tip: Στον πύργο που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία του Ματθία υπάρχει εισιτήριο, όμως εάν συνεχίσετε προς τα δυτικά θα βρείτε έναν ολόιδιο πύργο που είναι δωρεάν!

Εκκλησία του Ματθία (Matthias Church)

Ο αρχικός μεσαιωνικός ναός χτίστηκε περίπου στο 14ο αιώνα κι ήταν αφιερωμένος στην Παναγία, ενώ ο βασιλιάς Ματθίας Καρβίνος ήταν αυτός που την επεξέτεινε κι εξωράισε. Το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας αυτής χάθηκε το 1541, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και μετέτρεψαν το κτίριο σε Μεγάλο Τζαμί. Μετά την απελευθέρωση της Ουγγαρίας, η εκκλησία ανοικοδομήθηκε ξανά και κατά το 19ο αιώνα αναστηλώθηκε από τον Φρίγιες Σούλεκ σε νεογοτθικό ρυθμό.

Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε την Μπαρόκ Παναγία, το άγαλμα που κρύφτηκε από τους χριστιανούς λίγο πριν την τουρκική κατάκτηση και η εμφάνιση της στην πολιορκία του 1686 θεωρήθηκε από τους Οθωμανούς αρνητικός οιωνός. Μέσα στο ναό βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Μπέλα Γ’ και της συζύγου του Άννας του Σατιγιόν καθώς κι ένα μικρό κατάστημα για να αγοράσετε ενθύμια κι αναμνηστικά κι ένα μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα βιτρό παράθυρα.

Κοινοβούλιο (Hungarian Parliament Building)

Το μεγαλύτερο και διασημότερο κτίριο της Ουγγαρίας αποτελεί ένα νεογοτθικό μεγαλούργημα χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Στο σχετικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε νικητής αναδείχτηκε ο Ίμρε Στέιντλ που στα τέλη του εικοστού αιώνα δημιούργησε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα – σύμβολο έκτοτε της Βουδαπέστης.

Χτισμένο πάνω στο Δούναβη, αποτελεί ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο καθώς είναι πανέμορφο εξωτερικά και φυσικά αξίζει και μία επίσκεψη στο εσωτερικό του. Οι χώροι επίσκεψης του κοινού είναι σχετικά περιορισμένοι και περιλαμβάνουν ένα χολ με αγάλματα των Ούγγρων ηγεμόνων του Μεσαίωνα, μία αίθουσα με ένα στέμμα εκείνης της εποχής (κατά το ήμισυ βυζαντινό) που φρουρείται από βλοσυρούς στρατιώτες κι ένα μπαλκόνι από το οποίο βλέπετε την αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής.

Πηγαίνετε από το πρωί, να κρατάτε οπωσδήποτε την αστυνομική σας ταυτότητα καθώς το εισιτήριο είναι μειωμένο στο ήμισυ για τους πολίτες της Ε.Ε. και κλείστε την νωρίτερη διαθέσιμη αγγλόφωνη ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Κρουαζιέρα στο Δούναβη

Στις παραδουνάβιες όχθες της Κεντρικής Πέστης, πίσω από τη διάσημη πλατεία Βοροσμάρτυ, έχουν την αφετηρία τους αρκετά ποταμόπλοια κι εταιρίες που προσφέρουν κρουαζιέρες στο μεγάλο ποταμό, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας με συνακόλουθη διακύμανση του αντιτίμου φυσικά. Ανάλογα με την προτίμηση σας, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τη μέρα ή τη νύχτα καθώς τα ωράρια είναι βολικά, προφανώς τα βραδινά δρομολόγια είναι πιο δημοφιλή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να πάρετε το δείπνο σας σε αυτές.

Η συγκεκριμένη εμπειρία αναμφίβολα αξίζει να μπει στο πρόγραμμα σας καθώς θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα τόσο προς τον επιβλητικό λόφο της Βούδας, όσο και προς τα όμορφα κτίρια της Πέστης, όπως το Ουγγρικό Κοινοβούλιο. Δε χρειάζεται κατά κανόνα να έχετε κάνει κράτηση μέσω διαδικτύου, οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν ξενάγηση που δεν περιορίζεται μόνο στα κτίρια που είναι άμεσα ορατά κατά την κρουαζιέρα αλλά επεκτείνονται και σε άλλα αξιοθέατα και προσωπικότητες της Ουγγαρίας, όπως ο Ρούμπικ.

Κρατική Όπερα Ουγγαρίας (Hungarian State Opera House)

Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Αψβούργους και είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα με εκείνη της Βιέννης χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει. Αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημα του σπουδαίου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ, έχει εντυπωσιακή πρόσοψη διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών, του Φέρεντς Έρκελ και του Φραντς Λιστ, ενώ εντυπωσιακοί φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο του λαμπρού κτιρίου.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό της Όπερας, με τη θολωτή οροφή, τις μαρμάρινες κολόνες και τον τεράστιο πολυέλαιο της κεντρικής αίθουσας που ζυγίζει 2 τόνους. Γύρω από τον τελευταίο, μπορείτε να απολαύσετε τις νωπογραφίες των Ελλήνων θεών του Ολύμπου, ενώ υπέροχα είναι τα θεωρεία (δεσπόζει το Βασιλικό θεωρείο ακριβώς στο κέντρο του ημικυκλίου), η Κεντρική Σκηνή και το Κεντρικό Κλιμακοστάσιο, στις σκάλες του οποίου οι αριστοκράτισσες επιδείκνυαν τις τουαλέτες τους.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica)

Η εντυπωσιακή Βασιλική του 19ου αιώνα πήρε το όνομα της από τον Στέφανο, βασιλιά των Ούγγρων που εκχριστιάνισε το λαό του γύρω στα 1000 μΧ και ως εκ τούτου ανακηρύχτηκε Άγιος. Ο αρχιτεκτονικός της σχεδιασμός έλαβε χώρα από τον Γιόζεφ Χιλντ και η ανέγερση ξεκίνησε το 1851, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει διάστημα μεγαλύτερο των 50 ετών για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο δημιούργημα. Το 1931 έλαβε τον τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής κατά την επέτειο των 900 ετών από το θάνατο του αγίου Στεφάνου.

Ο ύψους 96 μέτρων τρούλος της Βασιλικής είναι διακριτός από ολόκληρη την πόλη, ενώ το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχα χρυσά ψηφιδωτά. Στην Αγία Τράπεζα ξεχωρίζει το άγαλμα του αγίου Στεφάνου, από πίσω της παρουσιάζονται σκηνές από τη ζωή του βασιλιά της Ουγγαρίας, ενώ εκτίθεται και η μουμιοποιημένη δεξιά του χείρα. Χαρακτηριστικός είναι και ο πύργος-κωδωνοστάσιο του καθεδρικού, που διαθέτει μία πελώρια καμπάνα βάρους 9.144 κιλών και δωρίστηκε από Γερμανούς πιστούς ως αποζημίωση της κλοπής της προηγούμενης καμπάνας από τους ναζί.

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.